1. Čišćenje

Bez obzira na to šminkate li se ili ne, čišćenje od nakupljene prljavštine, površinskog onečišćenja i sebuma esencijalni je korak za zdravu kožu. „Svaku večer treba ponoviti rutinu umivanja lica, a prije umivanja, beskrajno je bitno temeljito ukloniti šminku odgovarajućim čistačem prije nanošenja noćne kreme“, ističe dr. Ivana Nola. Osobama koje imaju masni tip lica savjetuje redovito umivanje, dva puta dnevno te čišćenje kože micelarnom otopinom uz korištenja masažera. Suhoj koži, pak sugerira korištenje uljnih pripravaka ili kremastih gelova koji tijekom umivanja štite kožu od isušujućeg djelovanja vode. Za mješoviti tip kože najbolji izbor je, predlaže dermatologinja, nježno sredstvo za čišćenje koje neće poremetiti kožnu barijeru i isušiti ten. Ako nosite „tešku“ šminku i živite u urbanoj sredini, nije naodmet prakticirati i takozvano dvostruko čišćenje – prvi korak: čistač na bazi lipida (ulje, balzam ili mlijeko), drugi korak: čistač na bazi vode (pjena ili gel).

2. Tonik ili esencija

Da biste skratili njegujuću rutinu, tonik ste možda eliminirali iz svoje kozmetičke torbice ili ga niste nikada ni koristili, ali ovaj je proizvod, prema estetskim stručnjacima, važna karika između čišćenja i njege. Tonik njeguje kožu i balansira pH kože koji se možda poremetio tijekom čišćenja. Novija alternativa toniku stiže u obliku njegujućih esencija, fluidnih formula koje također balansiraju pH, hidratiziraju kožu i pripremaju je za daljnju njegu.

3. Krema za područje oko očiju

Delikatna koža oko očiju je vrlo tanka – a s godinama se još više stanjuje – i posebno je podložna promjenama koje dolaze starenjem, kao što su bore i linije. Kreme za područje oko očiju, za razliku od klasičnih hidratantnih proizvoda, sadrže sastojke koji ciljano djeluju na specifične probleme područja oko očiju i, ono najvažnije, vlaže taj fragilni te često suhi dio lica.

žena.jpg
Pexels 

4. Retinoid ili serum

Kao što mnogi od nas znaju, noć je idealno vrijeme za korištenje retinoidnih proizvoda, uglavnom zato što većina ne podnosi dobro sunčevu svjetlost. Ako ne koristite preparat s retinoidima, u ovom koraku na lice nanesite serum po vašem izboru. „Treba li vaša koža hidraciju, odaberite onaj s hijaluronom ili alojom, za blistaviji ten vitamin C ili niacinamid, za izglađivanje površine kože laktičnu ili glikolnu kiselinu, za problematičnu kožu salicilnu kiselinu, cink ili niacinamid, a za pomlađivanje (osim retinola) peptide ili bakuchiol“, predlaže dermatologinja.

5. Krema, ulje ili maska

Posljednji i glavni korak noćne njege služi „zaključavanju“ svega što ste prethodno nanijeli na kožu od evaporacije. Noćna krema, ulje za lice ili noćna maska, što god odabrali, važno je da odgovara vašem tipu i stanju kože. „Za masni tip kože najbolje je odabrati preparat koji u sebi sadrži sastojke za regulaciju pretjeranog izlučivanja sebuma. Također se preporučuje korištenje anti-age krema s glikolnom kiselinom i/ili retinolom. S druge strane, suha koža, posebice zimi, najbolje reagira na hranjive maske i emolijentne kreme. A kombinirana, karakteristična po masnoj T-zoni s proširenim porama i često suhim obrazima zahtijeva veću pažnju. Budući da pojačano luči sebum, najbolju njegu za područja čela, nosa i brade čine maske koje reduciraju pojačano lučene lojnica, dok je suhe obraze najbolje hidrirati kremama za suhu kožu ili hranjive kreme obogatiti karite maslacem ili uljem noćurka“, savjetuje dermatologinja.