Menopauza je prirodna promjena tijela. Počinje dugim uvodnim razdobljem perimenopauze u kojoj nas mogu zaskočiti mnogi neugodni simptomi. Bez obzira na to jeste li se odlučili kroz tu biološku promjenu proći sa ili bez nadomjesnih hormona, joga uvijek daje podršku. Vježbanje asana daje podršku tijelu, a pozitivan način razmišljanja pomoći će da s vedrinom i humorom gledamo na menopauzu kao početak nove faze životnog putovanja, koje će na drugačiji način biti bogato i mudro.

NAJBOLJE ASANE KOD NALETA VRUĆINE:

1. Supta Baddha Konasana
Lezite na leđa, spojite stopala, a koljena otvorite na stranu. Ispod koljena možete postaviti jastučiće. Deku možete postaviti i ispod lopatica i glave. Dlanove otvorite prema gore, odmaknite ih u stranu. Zatvorite oči te usmjerite pozornost na tijelo. Prošetajte se u mislima kroz tijelo, počevši od stopala prema gore, te sa svakim izdahom otpuštajte napetosti i brige. Produbite dah i zadržite pozornost na disanju. Ostanite u ovom položaju 4 - 5 minuta. 

Supta Baddha Konasana
Shutterstock 

2. Most
Most je lagani inverzni položaj koji duboko obnavlja tijelo. Posebno je dobar i kod promjena raspoloženja i tjeskobe. Lezite na leđa. Savijte koljena, stopala približite tijelu i razmaknite ih u širini kukova. S udahom podignite zdjelicu. Pripazite da vam koljena budu iznad peta. Isprepletite prste na rukama, lagano podvucite ramena te ispružite ruke ispod tijela. Uprite stopala još jače u pod, što će učvrstiti položaj i podići zdjelicu malo više. Zadržite položaj 10 udaha i dulje ako vam je ugodno.

most, joga
Shutterstock 3. Stoj na ramenima
Osim što je odličan položaj kod naleta vrućine, stoj na ramenima pomoći će i kod nesanice.

Lezite na leđa. Nožne prste okrenite prema glavi. Dlanovi su na podu uz bokove. S udahom podignite obje noge istodobno, podignite zdjelicu i poduprite leđa dlanovima. Nastavite podizati leđa podupirući ih dlanovima. Kad ste se podignuli dokle vam trenutačno dopušta gipkost tijela, zadržite tijelo potpuno mirno. Naslonite se leđima na dlanove kako biste težinu tijela rasporedili na ramena i nadlaktice, a vrat zadržali u neutralnom položaju. Zadržite položaj 10 udaha. Iskusni vježbači mogu držati položaj nekoliko minuta.
Kod spuštanja je važno da se spuštate polako i da u svakom trenutku kontrolirate tijelo. Prvo spustite noge prema glavi, tako da budu paralelne s podom. Dlanove maknite s leđa i stavite ih na pod. Oslonite se na punu površinu dlana i polako spuštajte leđa, kralježak po kralježak.

stoj na ramenima, joga
Shutterstock 

3. Viparita karani
Nježnija varijacija, za početnike i manje gipke vježbače. Ovaj položaj može pomoći i kod nadutosti.
Lezite na leđa ispruženih nogu. Ispod zdjelice postavite jastučiće, deku ili blok. Podignite noge okomito na tijelo. Raširite ruke na stranu, otvorite dlanove prema gore. Opustite cijelo tijelo i nastavite promatrati osjete u njemu te pratiti ritam disanja. Zadržite položaj 4 - 5 minuta. Alternativni položaj možete napraviti uza zid. Zdjelica može ostati na podu ili je podignite na deku te noge oslonite na zid.

Viparita Karani
Shutterstock