U suradnji s Merkur osiguranjem zajedno podižemo zdravlje na višu razinu i dokazujemo da je malo potrebno za pozitivnu promjenu. Upravo je vikend vrijeme kad pokazujemo svoje 'pravo ja', rasterećeni od poslovnih i drugih obveza, konačno imamo malo više slobodnog vremena posvetiti se onome što volimo i što nam ispunjava srce: meditaciji, pripremi zdravih obroka, ostvarenju ciljanih 10.000 koraka u danu… Svakog vikenda, počevši od 27. 5., na IG Story-ju Sense izazvat ćemo vas na jednu promjenu, a prva će biti – zdrava večera.

Oni koji doručkuju svaki dan brže će izgubiti kilograme od onih koji preskaču prvi jutarnji obrok. Također, onima koji su uspjeli dovesti liniju u red, kilogrami se neće vratiti ili će se vraćati sporije ako doručkuju. Ove generalne 'istine' nešto su što se uvriježilo u našu svakodnevicu, baš kao što se uvriježila i činjenica da je večera 'smrtni neprijatelj' svih koji žele smršavjeti. No, kako tvrdi poznati magistar nutricionizma Nenad Bratković, vlasnik Nutriklinike, centra za dijetoterapiju i sportsku prehranu, s 15-godišnjom tradicijom djelovanja i postojanja, nema važnog ili manje važnog obroka, već je ključan njegov nutritivni sastav.

„Ako netko želi izgubiti kilograme, neće mu preskakanje obroka poput doručka samo po sebi pomoći, ali katkada, ne i uvijek, može biti koristan 'alat' da osobu dovedemo do zdravstvenog cilja. Puno je važnije što je u tom obroku, a potom i - kolika mu je kalorijska vrijednost, jer sastav obroka direktno utječe na hormonalni odaziv. U praksi znamo da ćemo, ako je doručak bogat šećerima tj. jednostavnim ugljikohidratima, imati veće glikemijsko opterećenje, da će nam se spavati, da ćemo biti smanjene energije. Isto vrijedi i za večeru. Puno masti, niski udio vlakana, alkohol…, zasigurno nije dobar izbor namirnica za večeru i izazvat će burne reakcije u ljudskom tijelu“, kaže mag. nutricionizma Nenad Bratković.

Nenad Bratkovic.jpg
Privatna arhiva Nenad Bratković

Priča o hrani uvijek je i endokrinološka priča, a ne samo stvar želudca i crijeva, organa koji su obično u fokusu kad govorimo o prehrani. Kasni večernji obroci bogati energijom, procesuiranim ugljikohidratima i mastima, dovode do poremećaja lučenja važnih hormona kao što su inzulin, melatonin ili kortizol, a kasni će obroci djelovati kontraproduktivno posebice kod ljudi s dijagnozom gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB) i gastritisa. No, kod nekih osoba bit će uputno večerati, makar i bliže snu.

„To se odnosi na osobe koje žele dobiti na mišićnoj masi, i na profesionalne sportaše koje su odradili večernji trening i kojima se preporučuje unijeti obrok bogat proteinima i vlaknima, a nerijetko i uglavnom i - ugljikohidratima“, kaže Bratković, koji pomaže brojnim profesionalnim sportašima da uz pomoć prehrane poboljšaju svoj sportski uspjeh. Tako već godinama službeni sportski nutricionist KK Cedevita Zagreb te Cedevita Olimpija iz Ljubljane, a s njim već sedam godina radi i naša rekorderka u plivanju Ana Blažević, nogometni reprezentativac Dion Drena Beljo, kao i brojni drugi sportaši.

„Svaki sport ima svoje ciljeve. Važno ih je personalizirati, a kad sportaš počne vidjeti benefite, on postaje motiviran i vjeran klijent“, kaže Nenad Bratković i napominje kako u njegovu NutriKliniku dolaze ljudi s različitim dijagnozama koji u novoj strategiji prehrane traže moćnog saveznika.

Iritabilni kolon, gastritis, GERB, upalne bolesti crijeva, Hashimoto upala štitnjače, hipotireoza, inzulinska rezistencija, menopauzalne smetnje, policistični jajnici, povišeni kolesterol… i, dakako, debljina i prekomjerna tjelesna težine, sve su to bolesti na koje se može utjecati putem prehrane. Nutricionist Bratković, upozorava, međutim, da bi trebalo djelovati preventivno, primjerice uz pomoć prehrane smanjiti rizične čimbenike da se bolest i ne desi, a ne isključivo tražiti pomoć kad se bolest već pojavila i napravila štetu.

FOOD FIT4LIFE IZAZOV
Shutterstock 

 Proaktivna promjena načina života i životnog stila koji održava zdravlje i može spriječiti oboljenja cilj je i Merkur health4me Premium dodatno zdravstveno osiguranje. Klijenti mogu birati između 4 paketa različitih opsega usluga i godišnjih limita. Nema ograničenja broja pregleda već u slučaju oboljenja klijent može koristiti preglede do ugovorenog/ izabranog limita koji iznosi 300, 500, 1.000 i 2.000 EUR (Basic, Bacic +, Medium, Complete), za razliku od uobičajenih ponuda na tržištu, koje su ograničene na jedan ili dva specijalistička pregleda.

Svi koji odaberu svoj optimalni fit4life program, svake godine imaju pravo odabrati i jedan od ponuđenih dodatnih programa: Classic program, koji uključuje sistematski pregled, a sami biraju žele li ga obaviti u partnerskoj poliklinici ili wellness hotelu; Fitness, odnosno vježbanje u partnerskom studiju; Relax (boravak u hotelu s noćenjem i wellness uslugom) ili Food, koji uključuje savjetovanje s nutricionistom, izradu plana prehrane te prema izboru test intolerancije na hranu ili analizu sastava tijela.

Upravo je višak tjelesne težine nerijetko u podlozi brojnih bolesti. Po podacima Eurostata, Hrvatska je na prvom mjestu u EU po debljini. Stoga je, a to propagira i nutricionist Bratković, gubitak viška kilograma, prije svega korak za zdravlje, a tek onda tek stvar estetike. Ipak, u ovo doba godine mnogi restriktivnim dijetama žele dovesti liniju u red prije ljeta. Nutricionist Bratković je apsolutni protivnik restriktivnih i kratkoročnih dijeta, jer – kako kaže – kad je osoba gladna, neće biti zadovoljna i neće postići željeni efekt.

FOOD FIT4LIFE IZAZOV
Shutterstock 

„Moj je cilj da osoba bude zdrava i zdravo sita. U procesu mršavljenja nastojimo dobiti sinergiju prehrane i tjelesne aktivnosti. Važno je djelovati na svijest osobe da energetski deficit mogu postići ne samo odlaskom tri puta tjedno u teretanu, nego i svakodnevnim aktivnostima poput šetnje, preskakanja lifta i sl., ali prije svega prehranom. Nastojimo dati jelovnike i savjete kako ne biti gladan, a pri tome postići željeni učinak mršavljenja“, kaže nutricionist, napominjući kako bi ciljevi mršavljenja trebali biti realni, a to je otprilike 4-5 kg mjesečno. Ponekad će, veli, to biti više, a ponekad i manje, ovisno o zdravstvenom statusu osobe i ciljevima. No, naglašava ovaj stručnjak, daleko važnije od gubitka kilograma je promjena sastava tjelesne mase, odnosno smanjenje masnog tkiva.

Kako je dobro izbalansiran obrok jamac uspjeha, zanimalo nas je što nutricionist Bratković bira za večeru, a da funkcionira i u procesu redukcije tjelesne mase? Kao primjer dobre večere navodi komad puretine ili skuše, povrće sa žara, dressing od jogurta, češnjaka i vlasca s malo maslinova ulja. Dobar izbor su i grah, grašak, leća, heljda, slanutak, proso… sa zelenom salatom i sjemenkama, kao i jaja s povrćem. Ako je ljeto, obroku ćemo pridružiti bogatu sezonsku salatu, dok zimi Nenad prednost daje fermentiranom povrću i varivima.

Food program, koji uključuje savjetovanje s nutricionistom, izradu plana prehrane te prema izboru test intolerancije na hranu ili analizu sastava tijela, jedna je od dodatnih i besplatnih pogodnosti za sve koji odaberu zdravlje bez čekanja, tj. ugovore Merkur health4me Premium dodatno zdravstveno osiguranje i preventivni program fit4life. Velika prednost Merkur osiguranja je i ta da klijent bira ili ugovornu polikliniku Merkur osiguranja ili bilo kojeg drugog liječnika prema indikaciju pa mu osiguranje račun refundira. I to bilo gdje u svijetu. Dodatna prednost je i pristup Merkur bonus programu putem besplatne Merkur aplikacije i uštede na lifestyle proizvode kod brojnih partnera (sportska odjeća i obuća, zdrava hrana, wellness, fitness, stomatološke usluge i sl.).

*Sadržaj nastao u suradnji s Merkur osiguranjem.