Još
Izdanje: Potvrdi
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO NAM MINDFULNESS MOŽE POMOĆI U KRIZNIM SITUACIJAMA: Pronađite svoje sidro i usmjerite pažnju na njega 

Autor Dubravka Fazlić

Kako nam mindfulness može pomoći u kriznim situacijama, piše Dubravka Fazlić, savjetodavna terapeutica, učiteljica mindfulnessa i poduzetnica

 Kako nam mindfulness može pomoći u kriznim situacijama Izvor: Shutterstock

Ponovno smo se našli u krizi. Nižu se jedna za drugom, nastavljaju se i isprepliću. Koronavirus koji je zaustavio cijeli svijet na dvije godine, potres, sad i ratno stanje u Ukrajini - u mnogima se pojavilo pitanje: 'Pa zar je ovo moguće? Kada je svemu ovome kraj?' Prisutan je osjećaj straha, anksioznosti, strepnje, ljutnje, poricanja, nevjerice. Svatko od nas doživljava i proživljava vanjske događaje na svoj svojstven način. U strahu živimo već neko vrijeme. Bilo da je strah racionalan ili iracionalan naše tijelo reagira na njega. Vodi nas i rečenica 'Što ako…..?'

Kako nam mindfulness može pomoći?

Pomoću svjesnosti, prisutnosti. To je i značenje riječi mindfulness. To be mindful. Biti svjestan, prisutan. Svjesnost je jedan od stupova mindfulnessa. Vježbanjem postajemo svjesni svojih misli, senzacija u tijelu, emocija. Kako misli utječu na nas, tjelesne senzacije i reakcije koje imamo. Postajemo promatrač svojih misli, senzacija i emocija. Promatramo ih i ne djelujemo.

Kako to radimo?

Kada primijetimo da smo u mislima, u slikama budućih događaja za koje mislimo da bi mogli biti ili smo u svojim prošlim iskustvima, osjetimo da ubrzano dišemo, da nam je tijelo u grču, kada primijetimo da osjećamo strah, anksioznost. Primjećujemo ga da je tu i ne djelujemo, ne reagiramo. Primijetimo i usmjerimo fokus na sidro. Sidro nam može biti tijelo, dah, zvukovi.

Zaustavite se na trenutak. Uzmite pauzu.
Usmjerite pažnju na ritam svog daha. Osjetite kako vaše tijelo diše. Ramena kako se spuštaju i podižu. Sa sljedećim udahom zatvorite oči, ako vam je to ugodno. I dozvolite dahu da uđe u svoj prirodni ritam. Na trenutak usmjerit ćemo pažnju i vi možete odabrati hoće li to biti stopala koja dodiruju podlogu koja je ispod vas ili podloga na kojoj sjedite. To će biti vaše sidro. Taj osjećaj je prisutan tu. On se ne mijenja. Osjećaj kako naša stopala dodiruju tlo, ili stražnjica podlogu na kojoj sjedimo.

Misli prolaze vašim umom, emocije su prisutne. U onom trenutku kada postanete svjesni da ste okupirani mislima ili je vaša pažnja na emocijama, ponovo preusmjerite fokus na vaša stopala i kako su položena na tlu ispod vas i kako vas tlo ispod vas podržava. Ovo sidro je vaš iskorak iz zaposlenog uma ili intenzivnih osjećaja koje osjećate. Budite prisutni u tijelu. Ako primijetite da vas je omela neka druga senzacije u tijelu, umjesto da je potiskujete, ignorirate, dopustite joj da je prisutna tu dok vi usmjeravate pažnju na svoje odabrano sidro. Stopala na tlu ili pritisak stražnjice na podlogu na kojoj sjedite.

Ako vas omete razmišljanje, ponovo preusmjerite svoj fokus na svoje sidro. Stopala kako dodiruju tlo ili pritisak stražnjice na podlozi na kojoj sjedite. Otpuštate misli i vraćate se na svoje sidro. Ovdje ne ignoriramo i ne odbacujemo misao, emociju. Dopuštamo joj da bude, bez da se upuštamo razmišljanje, razvijanje emocija… Mi usmjeravamo pažnju na odabrano sidro... Stopala na tlu… Pritisak stražnjice na podlozi na kojoj sjedimo. Primijetimo i usmjerimo svoju pažnju na sidro koje smo odabrali.

Osjećaj uzemljenja, prisutnosti u svome tijelu u sadašnjem trenutku. Bez da smo okupirani mislima i tjelesnim senzacijama. Osjetite kako se usporilo. Misli, intenzitet emocija. Osjetite prostor oko sebe. Prostor u kojem se nalazite. Ako ste imali zatvorene oči, otvorite ih i s ovim osjećajem krenite u sljedeći trenutak. 

Također vam može pomoći jednostavna mindfulness vježba koja pomaže kod anksioznosti i negativnih misli. 

Imenujete mentalno ili možete izreći na glas ako ste u prilici: 
5 predmeta koje trenutno možete vidjeti
4 stvari koje možete čuti
3 stvari koje možete osjetiti (čarape na zglobovima, sat na ruci, traperice oko struka, pritisak stolice na stražnjici)
2 stvari koje možete namirisati
1 stvar koju možete okusiti

Ili jednostavno imenujte 5 zelenih predmeta koje možete vidjeti u vašem okruženju.

Prva blagodat svjesnog života je kada postanemo svjesni da mi nismo svoje misli i da mi možemo odlučiti ne reagirati na njih, da ga svjesno možemo prekinuti i preusmjeriti. Danas nam je svima potrebno suosjećanje i razumijevanje za sebe i za druge. Svi nosimo u sebi te vrijedne izvore i sada je idealan trenutak da ih počnemo koristiti.

Nadam se da će vam ove vježbe biti od pomoći. Važno je vježbati kako bi ih mogli koristiti onda kada nam trebaju.

Uspostavite kontrolu nad svojim mislima
Izvor: Youtube

Izdvojeno za vas...

Najnovije