Priroda je najbolji pokazatelj promjena. Promjena je tijek života. U svakom dahu možemo vidjeti promjenu. Svaki je različit. S druge strane, neke navike teško mijenjamo, odluke, uvjerenja, stavove. Zašto je to tako? Kada smo u poznatom imamo osjećaj da mi kontroliramo stvari. Tok događaja, rezultate. 'Dobro mi je ovako kako je'. 'Teško je, ako napravim promjenu može biti još teže'. Naš um je napravljen tako da prvo tražimo negativne stvari, opasnosti, ako dodamo tome još strah od nepoznatog, zamrznemo se od pomisli na promjenu.

Promjene radimo najčešće tako da postavimo cilj. Cilj mi je skinuti 10 kg. Zaljubit ću se do travnja. Oženit ću se do 30. godine. Vježbat ću tri puta tjedno. Meditirati ću svaki dan 20 minuta. Neću jesti poslije 6. U životu je važno imati cilj. Vjerujem da se slažete sa mnom. On nam daje usmjerenje i osjećaj svrhe. Postavljeni cilj sa sobom nosi i očekivanja koja smo uz njega postavili, zove nas da ih krenemo ostvarivati. Pritišću nas rokovi, obećanja koja smo si dali. Osjećamo pritisak postavljenih ciljeva, strah da ih nećemo ostvariti. Zvuči li vam poznato?

Prakticirajući mindfulness otkrila sam dvije čarobne stvari s kojima započinjemo svaku meditaciju. A to su namjera i motivacija. Ovo je divan način za ostvariti ciljeve koje želim, a da pritom ne aktiviram kritičara u sebi i sve one procese koje on nosi sa sobom.

Namjera je za naš um. Daje nam smjer i znamo što ćemo raditi. Ona je poput cilja, a nije cilj. Namjera je nešto što gradimo u sebi i ona s vremenom raste. Raste kada je njegujemo pažnjom, strpljenjem i mudrosti. Razlika između namjere i cilja je u tome što je cilj najčešće uvjetovan vremenom i rezultatom. Namjera u nama budi dublje osjećaje. Dok kod cilja kako vrijeme prolazi u nama se može probuditi osjećaj razočaranja jer nam se cilj ne ostvaruje i umjesto uspjeha dobijemo neuspjeh.

Motivacija je zadužena za onaj dio zašto ću nešto raditi i koje emocije povezujem s tim. Kako to osjećam.

Namjera. Što ću raditi?
Motivacija: Zašto ću to raditi?

Namjera i motivaciju su tu da nam daju onaj vjetar u leđa. Samo se trebamo povezati s njima. Kako to izgleda u praksi?

Primjer cilja: Skinut ću 15 kilograma u dva mjeseca.
Primjer namjere: Moja namjera je da u naredna dva mjeseca svoje tijelo tretiram poput hrama i u njega unosim hranu koja hrani moje stanice, a ne samo emocije. I pritom ću uživati u otkrivaju novih okusa.

Dubravkin mindful dnevnik
Pexels 

Osjetite kako na vas djeluje kada izgovorite prvu rečenicu, a kako kada izgovorite rečenicu namjere. Energija slijedi fokus. Naš fokus je naša namjera. Na ovaj način nježno se krećemo prema cilju.

Krajnja destinacija nam je ista samo sada idemo iz drugačije energije, nježnije i podržavajuće.
Ostvarivanje cilja u nama može probuditi kritičara i tada nam misli, osjećaji i cijelo naše tijelo odlazi u jedno drugo stanje. Stanje onih nižih emocija koje nas blokiraju. Svaki cilj možemo pretvoriti u namjeru.

Pogledajte ponekad kako napredujete. Od kud ste krenuli i kamo ste stigli. Sjetite se da se promjene prvo manifestiraju unutar vas, a potom i u vašem fizičkom svijetu. Kada se prisjećate, imajte u mislima i tijelu osjećaj nježnosti i prihvaćanja sebe. Kada smo nježni prema sebi velika je vjerojatnost da ćemo biti motiviraniji da nastavimo dalje. Na primjer, krenuli smo na dijetu i nakon mjesec dana stanemo na vagu i rezultat je manji nego li očekujemo. Ako tada posegnemo za nježnošću i pohvalimo sebe s riječima podrške, nastavit ćemo dalje s dijetom. Ako se odlučimo biti kritičar i izvrijeđati se, nakon mjesec dana odricanja, disciplina nam je slaba i velika je vjerojatnost da ćemo prekinuti s dijetom. I time produbiti još veći osjećaj krivnje u nama.

Pokušajte s namjerom i motivacijom. Krećete iz sasvim drugačije energije, koja je nježna i snažna. Motivirajuća i podržavajuća. Vrijeme je kada je nama i svijetu potrebno više ljubavi i nježnosti.

Za svjesniji odnos prema svome tijelu prakticirajte bodyscan meditaciju: