Još
Izdanje: Potvrdi
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

5 MOĆNIH REČENICA IZ MALOG PRINCA: Ovim životnim mudrostima uvijek se dobro vratiti 

Citati iz knjige 'Mali princ' otvorit će vam srce i pokazati pravi put

 Najljepši citati iz Malog princa Izvor: Shutterstock

'Mali princ', knjiga Antoinea de Saint-Exupéryja je mali priručnik o životu, ljubavi, prijateljstvu, emocijama... Tako velike tajne života stale su u ove korice, a dječak zlatne kose nas uči najvažnijoj lekciji - čuvajte ljubav i nježnost u srcu, ma koliko bili zreli, odrasli i opterećeni obavezama.

Donosimo vam 5 moćnih rečenica iz 'Malog princa' koje vas mogu podsjetiti na važne stvari u životu, ali i potaknuti da ga promijenite nabolje:

1. "Ako je u pitanju izdanak rotkvice ili ruže, možemo ga slobodno pustiti da raste. Ali ako je u pitanju korov, moramo ga odmah iščupati, čim ga prepoznamo."

Planet Malog princa je duša, unutrašnji svijet čovjeka, a korov su njegove loše misli, djela i navike. Sjeme "korova" treba odmah zbrinuti, prije nego što se ukorijeni, postane osobina karaktera i uništi osobnost. Na kraju krajeva, ako je planet malen, a ima mnogo baobaba, oni će je rastrgati.

2. "Moram podnijeti dvije, tri gusjenice ako želim upoznati leptira!"

Neki ljudi su nam odbojni, baš kao i gusjenice. Ali to ne znači da nemaju ništa lijepo unutra. Možda samo traže svoj put i jednog dana će se pretvoriti u prelijepe leptire. Čovjek mora biti tolerantniji prema nedostacima drugih i vidjeti lijepo čak i u onome što na prvi pogled izgleda negativno.

3. "Svi odrasli su nekada bili djeca... Ali samo nekolicina njih se toga sjeća"

Dječja srca su čista, a u njihovom umu živi mašta, razne ideje i neki novi, uzbudljivi i nedokučivi svjetovi. Oni se znaju radovati sitnicama, njihov planet (duša) je naivna, lijepa i čista. Antoine de Saint-Exupéry nas kroz cijelu knjigu podsjeća koliko je važno zadržati dijete u sebi i ne zakopati svoje snove i talente iz djetinjstva u zemlju.

4. "Onda sudi sebi, reče car."

Ovo je najteže. Mnogo je teže suditi sebi nego drugima. Ako možete ispravno procijeniti sebe, onda ste zaista mudri. Tek kada procijenite dobro svoju dušu, možete otkrivati i tuđe duše.

5. "Čovjek samo srcem dobro vidi. Ono bitno, očima je nevidljivo."

Slušajte svoje srce - ovo je fraza koju ste čuli milijun puta. Ali, kada zavirite u svoje srce, vidjet ćete da mnoge stvari radite u životu protiv njega i protiv sebe. Srce zna koji je pravi put do sreće, ono nas vodi tamo gdje je naša misija, naše životno pristanište. Vjerujte svom srcu, ono vas nikada neće iznevjeriti. 

Izdvojeno za vas...