Fokusiranje na to kako se vaše tijelo prirodno kreće kroz različita stanja živčanog sustava omogućuje vam da poštujete prirodne tokove života i izazova. Zato pokretanje tijela na ovaj namjeran i svjestan način daje prostora vašem umu da slijedi svoj tok umjesto da zaglavi u ustajalim i često ljepljivim mislima i stanjima, poručuje Anna, terapeutica specijalizirana za anksioznost i kreatorica Instagram profila @annatheanxietycoach.

 U nastavku donosimo njezine savjete kako iskoristiti pokret u borbi protiv anksioznosti.

PROMIJENITE DRŽANJE

Studije su otkrile da uspravno sjedenje poboljšava simptome tjeskobe, stresa i depresije“, tvrdi Anna. 

Zato svaki put kad primijetite da pogrbljeno sjedite, zakrenite ramena prema natrag i dolje. Spustite bradu u neutralan položaj - zamislite da vam je na tjemenu pričvršćena špaga. Izdužite i izravnajte kralježnicu.

ISTEGNITE MIŠIĆE

Pokazalo se da rastezanje povećava razinu serotonina - tj. hormona koji pomaže stabilizirati vaše raspoloženje, smanjuje stres i općenito čini da se osjećate dobro - što uzrokuje smanjenje depresije i tjeskobe.“

Isprobajte dinamičko istezanje ('aktivno' istezanje. obično se izvodi blagim pokretima) i statičko istezanje

PRAKTICIRAJTE AKTIVNOSTI TEMELJENE NA TEŽINI

Ponderirani unos i aktivnosti pružaju proprioceptivni unos. Proprioceptivni unos je senzorni unos koji aktivira zglobove i mišiće i omogućuje im da bolje reagiraju, poboljšava mišićni tonus i koordinaciju te ima umirujući i organizirajući učinak na mozak.

Neki primjeri takvih aktivnosti su puzanje, vježbe guranja ili potezanja, dizanje težina (možete umjesto toga nositi i tešku torbu ili namirnice), preskakanje užeta itd.