Jeste li čuli za vaginalno naparavanje? Vrlo moguće da niste jer ova praksa u Hrvatskoj tek doživljava comeback. No, zapravo je riječ o ritualu koji se provodio u svim starim kulturama, na svim kontinentima i to tisućljećima. I kod nas ova se praksa provodila redovno do prije 50 godina, a mnoge žene su ovu praksu koristile cijelog života. Ovo ne čudi jer je lista dobrobiti koje vaginalno naparavanje pruža poduža. O kakvim je sve dobrobitima riječ otkrila nam je Goga Poljak, vlasnica brenda Yonimoon. Yonimoon su stolice specijalno izrađene za naparavanje vagine, a Goga nam je objasnila kako je došla na ideju da ih proizvodi, ali i kako ih koristiti.

Možete li reći nešto više o sebi i svojim stolicama za vaginalno naparavanje?
Već godinama sam na putu biljaka i učenja od istih. Sa svojim partnerom i njegovom majkom imam biljnu ljekarnu Witch House putem koje mudrost biljaka i prirode rado dijelimo s drugima. Noseći se kroz život s različitim ženskim tegobama,prije nekolicinu godina, susrela sam se s drevnom ženskom praksom vaginalnog naparavanja (yoni steaming) koja mi je neizmjerno pomogla s mojim stanjima te sam osjetila da tu istu praksu želim podijeliti i učiniti dostupnom i drugim ženama. Pošto sam stolicu bezuspješno pokušavala kupiti u Hrvatskoj, odlučila sam krenuti u potragu za osobom koja će mi pomoći u izradi istih. Yonimoon stolice nastale su u suradnji i sinergiji s jednim divnim muškim bićem i prijateljem, slobodnim umjetnikom, koji izrađuje predmete od prirodnih materijala. Inspiraciju pronalazi u živom svijetu oko sebe i svjestan svoje uloge u ekosustavu pažljivo odabire materijale, najčešće reciklirane. Kroz meditaciju i vizije, kanalizira kreativnu energiju i vođen time svojim rukama stvara razne ukrasne i uporabne predmete, te šamanske alate. U svoje rukotvorine ulaže dobre namjere i molitve s ciljem da budu korištene u istinsku svrhu za koju su i stvorene. Svaka yonimoon stolica je unikatna. Izrađuju se od punog drveta smreke, divlje trešnje, lipe ili hrasta. Stolice su unikatno oslikane tehnikom pirografije te su zaštićene i impregnirane melemom za drvo od lanenog ulja, pčelinjeg voska i esencijalnog ulja anisa, kombinacija koja je njegujuća za drvo i potpuno sigurna za ljude.

Kako točno funkcionira ritual vaginalnog naparavanja?
Vaginalno naparavanje je drevni ženski ritual i praksa prilikom koje vaginu izlažemo biljnim parama. Tople pare relaksiraju i otvaraju tkiva zdjelice te istovremeno integriraju medicinu odabranih biljaka u maternicu. Naparavanje radimo tako da odabranu biljku ili biljnu mješavinu stavimo u staklenu, metalnu, glinenu ili drvenu posudu i prelijemo vrelom vodom. Poklopimo i damo čaroliji nekih desetak minuta vremena da se prožme. Kada otklopimo posudu, prvo rukom provjerimo da pare nisu prevrele. Ako jesu, pričekamo još malo da dođu na ugodnu temperaturu ili dodamo malo hladne vode (svakako ne smije biti intenzivno i ne smije peći). Tada posudu s biljem i vodom stavimo na policu ispod stolice i sjednemo te samo bivamo, dišemo, opuštamo se i dopuštamo. Naparavamo se od 5 do 20 minuta. Svaka žena najbolje zna i osjeti koliko joj je u trenutku potrebno i kada je dovoljno. Za početak 10 minuta je sasvim u redu. Barem 15 minuta nakon naparavanja dobro je leći/sjesti, utopliti se i uzeti vrijeme za integraciju prakse. Osobno se naparavam 4 do 6 puta mjesečno, nekada par dana za redom, nekada jednom mjesečno, a nekada nijednom. Vaginalno naparavanje nije uvijek i u svakom trenutku za sve žene. Vrijeme naparavanja, učestalost te biljke koje se koriste kod svake žene je drugačije. 

kupka
Pexels 

Koje biljke je najbolje koristiti za ovaj ritual i imate li neka top tri recepta za mješavinu za vaginalno naparavanje?
Pregršt je biljaka koje se mogu koristiti za praksu naparavanja. Neke od njih su: kupina, malina, kadulja, vrkuta, preslica, lavanda, kamilica, ružmarin, ruža, menta, melisa, maslačak, kopriva, divlji origano, ljubičica, neven, hrastova kora, bazga, peršin, rusomača, glog, lipa, đumbir…Moja najdraža mješavina za naparavanje sadrži kupinu, iđirot, preslicu, kadulju, lavandu, neven, ružmarin i ružu. Ova mješavina donosi balans i regulaciju ženskog ciklusa. Pridonosi smanjenju i nestajanju cističnih tvorbi i mioma te smanjuje i sprečava upale te čini ugodnije i bezbolnije menstruiranje. Djeluje na bolne menstruacije, endometriozu, neredovit i/ili neuredan ciklus, ciste, miome, razne upale, bolne i/ili smrznute odnose, neizdrživ PMS ili bilo koju drugu žensku tegobu. Neven u mješavini daje najnježniji poljubac tvojoj yoni. Regulira mjesečnicu, ima protuupalno djelovanje te njeguje kožu i tkiva tvoje vagine. Također vrlo povoljno djeluje u menopauzi jer regulira pravilan odljev krvi. Ružmarin iznimno povećava cirkulaciju i potiče flow svježe krvi ka reproduktivnim organima te uklanja menstrualnu stagnaciju. Pomaže kod teškog i bolnog menstruiranja. Na kraju, kraljica ruža, tonizira vaginu i njezine ožiljke, relaksira mišiće pelvisa, smanjuje zgrušavanje krvi te potiče balans u toku menstrualne krvi i smanjuje bolne grčeve. Također ruža daje veliku podršku cerviksu te je zato izvrsna i za proces postpartuma. U balkanskoj narodnoj medicini odavna su poznate kupke za ispiranje vagine od različitih biljaka. Također vaginalna kupka se radila s jabučnim octom ili pak sa žličicom soli. Tako da se naparavati može i sa žličicom soli ili pak sa žlicom jabučnog octa, što posebno volim.

Koje su sve prednosti ovog rituala, čemu sve pripomaže?
Vaginalno naparavanje regulira i balansira menstruaciju, odnosno pomaže kod bolnih menstruacija, ublažava PMS simptome te smanjuje grčeve, balansira sekret i bio floru vagine, odmrzava i odljepljuje stare energetske konstrukte s maternice (odmrzava i odljepljuje traume), pomaže u otpuštanju i probavljanju seksualnih trauma, ginekoloških povreda i medicinskih zahvata. Biljke putem pare prenose nutriente, vitamine, minerale i enzime koji hrane i obnavljaju yoni. Naparavanje povećava i prokrvljenost vagine i maternice, odnosno povećava libido, liječi, ublažava i prevenira infekcije (pomaže kod bakterijskih i virusnih infekcija i kod HPV infekcije), relaksira i emocionalno balansira/smanjuje nivo kortizola i pruža bolji san, čisti maternicu i rodnicu/uklanja mirise koji joj ne pripadaju, pruža divan osjećaj i povećava vlažnost vagine, pomaže kod suhoće i djeluje poput prirodnog lubrikanta na yoni, djeluje preventivno i eliminirajuće na hemoroide, pomaže i povoljno djeluje kod simptoma pre/post menopauze, povećava plodnost /pruža pomoć u balansiranju hormona, izuzetno pomaže u iscjeljivanju yoni nakon trudnoće i poroda, također pomaže na svim nivoima u ozdravljenju nakon odumrle trudnoće ili abortusa, pomaže kod polipa na cerviksu, cista na jajnicima i kod endometrioze, naparavanje potiče svježu krv da okrijepi maternicu, zacjeljuje ožiljke i povoljno djeluje na kožu yoni, pomaže u ponovnom povezivanju s vlastitom utrobom te otvara komunikaciju i potiče nas da više osjećamo te uzemljuje.

Kakve su reakcije vaših klijentica?
Yonimoon stolice dobile su ogroman interes, podršku i pohvale. Žene su oduševljene što mogu nabaviti svoju stolicu u Hrvatskoj. Sviđa im se što je svaka unikatna i izrađena s pažnjom, ljubavi i dobrom namjerom. Također, uživaju u praksi naparavanja i javljaju se sa svojim pozitivnim iskustvima.

Gdje smjestiti ovu stolicu u stanu?
Svaka žena bira svoj najdraži kutak u domu i tamo stavlja svoju stolicu. Nalaze se raznim mjestima, od spavaćih soba i kupaonica pa sve do dnevnih soba. Vrlo su lijepe i zanimljive te mjesto na koje se stave odiše nježnošću, ljepotom i divnom ženskom energijom.

Imate li neke savjete za sve buduće klijentice? 
Bitno je znati da se ne naparavamo kada menstruiramo, kada je jaka i aktivna herpes infekcija ili bilo koja druga infekcija, tijekom trudnoće (izuzevši nakon 38. tjedna trudnoće može se naparavati i vrlo je korisno kako bi se yoni pripremila za porod, no tada koristimo vrlo nježne biljke poput nevena, kamilice i ruže) i ne naparavamo se tijekom ovulacije kada pokušavamo začeti. Također željela bih napomenuti da je velikoj većini žena iskustvo naparavanja izuzetno nježno, opuštajuće, toplo, meko i nadasve ugodno. No pošto biljna para odmrzava i odljepljuje stare energetske konstrukte i traume s yoni, mogu se dogoditi iskustva koja i nisu baš ugodna. Meni osobno je ponekad znalo biti zlo i muka. Na prvim naparavanjima htjela sam na momente izaći iz vlastite kože i pobjeći od para čim prije. Znala sam osjećati pulsiranje i kontrakciju jajnika ili cijele maternice, kratkotrajne, no oštre boli. Znao mi je isplivati neki odnos iz prošlosti i zatim bih to probavljala i procesuirala nekoliko dana. Nakon naparavanja ponekad bih se probudila lagana i opuštenija nego ikad prije do sad - kao nova, a ponekad bih se probudila u traumi. Ponekad bih osjećala čudnovate senzacije i težinu u području yoni, donjih leđa i trbuha. Tako da želim Ti reći - sve što ti se pojavi - spremna si da ti se pojavi, dobro došlo je i sve je uredu!