Što je istraživanje otkrilo?

Nova klinička studija objavljena u časopisu Journal of American College of Nutrition dodatno je istraživala učinke biljke na mentalno zdravlje.

U ovoj maloj studiji, 22 zdrave osobe u dobi od 20 do 50 godina pile su šalicu čaja od ružmarina (jednostavan napitak od 5 grama suhog ružmarina u vodi) svaki dan tijekom 10 dana. Prije i nakon eksperimenta, znanstvenici su radili krvne testove kako bi izmjerili ključne markere razine stresa i imunološkog odgovora sudionika.

Iako su markeri imuniteta ostali relativno dosljedni nakon svakodnevnog ispijanja čaja, znanstvenici su pronašli značajan porast koncentracije jednog proteina: neurotrofina (BDNF). BDNF štiti neurone našeg mozga od oštećenja uzrokovanih stresom, a često se izlučuje tijekom takvih situacija. Normalne razine BDNF smatraju se biomarkerima za zdravo raspoloženje i mentalnu dobrobit.

Budući da su se razine BDNF povećale nakon intervencije, znanstvenici vjeruju da ružmarin može pomoći u promicanju pozitivnog raspoloženja i ublažavanju svakodnevnog stresa i tjeskobe. Također su otkrili da su sudionici doživjeli blagi pad razine kortizola nakon ispijanja čaja, što je još jedan signal zdrave reakcije na stres.

Kako primijeniti ružmarin svakodnevici?

Za početak, biljku možete unaprijediti od ukrasa do ključnog sastojka u aromatičnim receptima. Stavljanjem nekoliko grančica u maslinovo ulje također ćete dobiti ukusan okus hranjivih sastojaka. I naravno, čaj od ružmarina jednostavna je opcija - ali pazite, koncentrirani okus može biti snažan.

Da biste iskoristili blagodati ružmarina za zdravlje, ključno je svakodnevno konzumiranje. Kreator Blue Zonea, Dan Buettner prethodno je za mindbodygreen rekao da je primijetio da mnoge zajednice stogodišnjaka širom svijeta svakodnevno pijuckaju ovaj čaj. 

Zaključak

Ružmarin je jedna od onih biljaka koje nude puno više od izvrsnog okusa na piletini. Što više proučavamo tu biljku, to više shvaćamo koje sve dobrobiti može dati tijelu i duhu kada se redovito konzumira.