'Dah je veza između uma i tijela. Ukoliko uspijevamo kontrolirati svoj dah i svoje disanje, možemo kontrolirati svaki aspekt našeg bića.' (Anatomy of Hatha yoga, H. David Coulter).

Mnogi vježbači joge složili bi se s tom tvrdnjom, a činjenica je da nam svjesno disanje omogućuje bolje zdravlje, više energije i bolje raspoloženje. U većini slučajeva ne obraćamo pažnju na to kako dišemo, te nam naši unutarnji organi diktiraju dubinu i količinu udaha i izdaha, ali ako želimo možemo disati svjesno kao što možemo i hodati svjesno prilagođavajući dužinu koraka ili jesti prilagođavajući brzinu i dužinu žvakanja. Disanjem najvećim dijelom upravlja autonomni živčani sustav koji se dijeli na simpatički i parasimpatički.

U trenucima opasnosti ili pojačane fizičke aktivnosti simpatički živčani sistem širi dišne puteve omogućavajući zraku da lakše cirkulira. Kada je sve mirno i manja je potreba za zrakom/kisikom parasimpatički živčani sistem aktivira glatke mišiće koji se nalaze oko dišnih puteva te se oni lagano sužavaju i dopuštaju manji protok zraka. No kako autonomni dišni sustav regulira disanje ovisno o našim trenutnim potrebama, mi možemo pomoću različitih načina disanja i jogijskih pranajama utjecati na rad simpatičkog i parasimpatičkog sustava. Tako npr. isprekidano i plitko disanje može izazvati napadaje panike. Dok smireno, duboko disanje usporava frekvenciju srca, spušta krvni tlak, te donosi osjećaj mira i stabilnosti.

Anuloma disanje za bolji imunitet i više energije
Shutterstock 

Jogijsko disanje (pranajama) koje djeluje na smirenje uma i izbacivanje neželjenih misli, poboljšava koncentraciju i donosi više kisika do mozga nego normalno disanje zove se anuloma viloma tj. naizmjenično disanje nosnicama bez zadržavanja daha.

Ovu pranajamu izvodimo na sljedeći način: sjednemo prekriženih nogu ili kleknemo trup i kralježnica su u neutralnoj poziciji okomiti na pod. Lijevi dlan je u Jnana Mudri (kažiprst i palac se dotiču) postavljen na lijevom koljenu, a desni u Vishnu Mudri (kažiprst i srednji prst dodiruju dlan, a ostali prsti su pruženi). Palcem desne ruke začepimo desnu nosnicu udahnemo na lijevu nosnicu, zatim prstenjakom desne začepimo lijevu nosnicu i izdahnemo na desnu, udahnemo na desnu te ponovo palcem začepimo desnu nosnicu i izdahnemo na lijevu. To je jedan krug.

Dišemo što mirnije, dulje i dublje, kao da ispred nosa imamo svijeću čiji plamen ne želimo uznemiriti svojim dahom. Preporučuje se izvesti bar 7 krugova.

Ako radimo anuloma viloma pranajama između 22 i 4 ujutro djeluje na srčanu čakru, između 4 ujutro i 10 djeluje na grlenu čakru, između 10 i 16 na treće oko, čakru između obrva, te između 16 i 22 na krunsku čakru koja se nalazi na vrhu glave.

OPREZ: Kao i sve pranajama izvodi se na prazan želudac.

Redovito izvođenje ove pranajame potiče mozak na bolji rad te povezuje lijevu i desnu polutku mozga, kad udahnemo na lijevu nosnicu razbuđujemo desnu stranu mozga i obrnuto. Poboljšava i balansira protok zraka kroz nosnice, te protok energije (prane) kroz energetske kanale. Također čisti sinuse i podiže imunitet organizma.

Više informacija o autorici potražite na Facebook stranici venushotyoga.