Značenje boja čakri

Čakre čine kotač koji se pokreće u našem tijelu, a opet ostaju nevidljive. Svako raspoloženje, misao, pristup i energija povezani su s jednom čakrom koja se mijenja u skladu s bojama.

Te čakre označavaju sadašnje emocionalno, fizičko i mentalno stanje i kontroliraju naše emocije. Čakre su fluidne i usko su povezane s našim umom, dušom i duhom.

Korijenska čakra je crvene boje

Točan sanskrtski izraz je Muladhara Chakra i crvene je boje. To je izuzetno bitna čakra i nalazi se u našoj trtici, ispod kralježnice. Ova čakra uspostavlja odnos između ljudi i zemlje. Utječe na našu vitalnost, preživljavanje, kao i na strast. 

Materijalna pitanja, uključujući novac, osnovne potrepštine i elementi preživljavanja povezani su s korijenskom čakrom. Štoviše, crvena boja predstavlja snagu, ljubav, hrabrost i želju. Ta boja također kontrolira našu fizičku snagu i disciplinu. Korijenska čakra povezana je sa spolnim žlijezdama.

Sakralna čakra je u narančastoj boji

Sanskrtski naziv je Swadhisthana Chakra, a narančasta boja povezana je s elementom vode prisutnim u našem tijelu. Narančasta utječe na nekoliko presudnih emocija poput seksualnosti, reproduktivnog sustava, kreativnosti i suosjećanja s drugima.

Sakralna čakra snažno je povezana s našim osjetilom okusa. Osim toga, naš reproduktivni sustav, limfni sustav, zdjelica i mjehur nekoliko su važnih dijelova kojima upravlja sakralna čakra. Također utječe na emocije poput sreće, privlačnosti i entuzijazma.

Čakra solarnog pleksusa je žute boje

Sanskrtski naziv joj je Manipura Chakra što znači grad dragulj. Žuta boja suštinski je povezana sa toplim sunčevim sjajem. Čakra solarnog pleksusa emitira našu osobnu moć koja utječe na naš privatni, ali i profesionalni uspjeh.

Iz ove čakre dobivamo osjećaj samopouzdanja, ohrabrenja i vedrine. Kao rezultat, ovom bojom se oslobađaju osjećaji radosti, intelekta i topline. Ova čakra također je povezana s našim osjetilom vida i kontrolira nadbubrežnu žlijezdu u blizini pupka.

Srčana čakra je zelene boje

Ova čakra je povezana sa zračnim elementom u našem tijelu. Ima velik utjecaj na odnose svih ljudskih bića. Kao rezultat, srčana čakra u velikoj je mjeri odgovorna za sve naše veze kao što su brak, prijateljstvo i ljubav. Ova čakra postaje slaba kad postoje zavist, nepovjerenje i neiskrenost.

Ova čakra u naš život unosi cjelovitost. Također potiče afinitet prema prirodi jer je povezana s limfom i prsnom žlijezdom.

Grlena čakra je plave boje

Sanskrtski naziv je Vishuddhi Chakra što znači istinski glas. Ova nas čakra potiče da pažljivo slušamo i uspostavimo bolju komunikaciju s ljudima oko sebe. Grlenu čekru povezuju čeljust, grlo, zubi, vratni kralješci, vrat, uši i žlijezde usta. Kada je naša grlena čakra savršeno uravnotežena u stanju smo se učinkovito izražavati. Također poboljšava naše duhovne i umjetničke sposobnosti.

Čakra trećeg oka je u indigo boji

Sanskrtski naziv je Ajna čakra koja nam pomaže da vidimo širu sliku. Ova čakra omogućuje nam maštovitost i poboljšava naše komunikacijske vještine. Treće oko je središte intuicije. Ova čakra kontrolira naše redovite aktivnosti. 

Krunska čakra je u ljubičastoj boji

Sahasrara Chakra je sanskrtski naziv koji označava krunsku čakru. Prosvjetljenje možemo postići optimalnim korištenjem ove čakre i težiti postizanju viših duhovnih veza. Naš živčani sustav, moždane žlijezde i hipofiza povezani su s krunskom čakrom. Pomoću ove čakre u stanju smo pravilno interpretirati i komunicirati. 

Ovih sedam čakri moraju biti u idealnoj ravnoteži kako bismo ostali duhovno, emocionalno i psihološki zdravi.

Izvor: consciousreminder