Inzulinska rezistencija je postala sve učestaliji izazov, a najveći faktor rizika imaju pretile osobe, oni čija se hrana bazira na šećeru i ugljikohidratima, fizički neaktivne osobe, žene s policističnim jajnicima, osobe s genetskom predispozicijom, a inzulinska rezistencija se sve češće javlja i u trudnoći.

Inzulinska rezistencija je metaboličko stanje koje nastaje uslijed porasta razine inzulina u krvi. Samim tim stanice postaju otporne na inzulin i on nije u stanju regulirati glukozu u krvi. Neki od glavnih simptoma inzulinske rezistencije su pojačana žeđ, pojačan apetit i glad odmah nakon obroka, pojačana potreba za slatkišima, pojava cisti na jajnicima...

Doktorica Mona Maličević, specijalistica mikroskopije i stanične biologije, ali i stručnjak za homeopatiju često govori na temu inzulinske rezistencije, pa smo je pitali na koji način možemo bez dodatnog stresa prekinuti ovisnost o šećeru i smanjiti ga u prehrani?

"Svaka ovisnost se prekida promjenom percepcije i razvijanjem svijesti o problemu koji je nastao. Vjerujem da i razina stresa upravo ovisi od toga na koji način vidimo sebe prije, tijekom i nakon transformacije na koju se odlučujemo. Žudnje za slatkim imaju korijenje u disbalansu hormona koji sudjeluju u metabolizmu šećera i masti, tako da je za početak potrebno znanje o tome što se događa u organizmu, zašto se osjećamo kako se osjećamo, kako da prebrodimo krize i prekinemo začarani krug unošenja pretjerane količine ugljikohidrata i konvertiranja istih u masti.

Edukacija je prvi korak, moj prijedlog su seminari o inzulinskoj rezistenciji i dijabetesu ili individualne konzultacije. Potom holistički pristup reguliranju kilaže i uvođenje novih životnih navika, dijeta s niskim glikemijskim indeksom, dani posta na vodi i drugo. Ovo treba pratiti rad na psiho-emotivnom aspektu čovjeka i na energetskom, odnosno, eteričnom tijelu. Tu između ostalog spada rad na čakrama, drugim energetskim sistemima tijela, emotivni i mentalni detoks." - istaknula je doktorica Maličević.