Još
Izdanje: Potvrdi
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

LJUDI S BOLJOM RAVNOTEŽOM ŽIVE DUŽE: Jedna naizgled bezazlena sposobnost pokazatelj je dugovječnosti, evo koja

Studija koja je provedena na više od 1700 sudionika pokazala je kako je sposobnost stajanja na jednoj nozi povezana s dugovječnošću.

 joga, vježbanje Izvor: Shutterstock

Koliko dugo možete stajati na jednoj nozi? Pet sekundi? 30? Kako starite, možda vam se čini kako dobra ravnoteža pri stajanju na jednoj nozi nije tako važna, no nova studija iz British Journal of Sports Medicine tvrdi drugačije. Prema istraživanju, sposobnost stajanja na jednoj nozi 10 sekundi ili dulje zapravo može pokazati koliko ćete dugo živjeti, piše mbg.

Povezanost ravnoteže i dugovječnosti

Prema studiji, ravnoteža počinje značajno opadati kako se približavamo srednjim godinama, što nas čini podložnijima padanju.

U studiji provedenoj na 1702 sudionika (od kojih su 68% bili muškarci), ispitanike u dobi između 51 i 75 godina pratilo se od 2008. do 2020. godine. Tijekom tog vremena podvrgnuti su testu stajanja na jednoj nozi u trajanju od 10 sekundi (10-s OLS test), a njihova uspješnost zabilježena je uz podatke o njihovom indeksu tjelesne mase, komorbiditetima, dobi i spolu. 

U podacima koji su se nakupili tijekom godina, 20,4% sudionika nije moglo dovršiti jednonožno stajanje od 10 sekundi. Prema ovim podacima, 7,2% sudionika umrlo je nakon "praćenja od 7 godina", što je autore dovelo do zaključka da su ispitanici koji su imali bolju ravnotežu živjeli dulje.

Iako nemogućnost stajanja na nozi 10 sekundi ili dulje ne jamči kraći životni vijek, može ukazivati na vaše cjelokupno zdravlje i "postoji potencijalna korist od uključivanja 10-s OLS testa kao dijela rutinskog sistematskog pregleda kod osoba srednje i starije dobi", navode autori studije.

Iako je ova studija uključivala niz faktora kao što su dob, spol i indeks tjelesne mase, uglavnom je provedena na muškarcima. Stoga bi šira, raznolikija skupina sudionika mogla ponuditi jasniju korelaciju ravnoteže i dugovječnosti. Također je važno napomenuti da ova studija ne govori da loša ravnoteža dugoročno utječe na vaš životni vijek.

Izdvojeno za vas...

Najnovije