Burnout (sindrom sagorijevanja) u život pojedinca ušulja se polako; dugoročan, kroničan stres, ali i nepoštovanje i nepriznavanje našeg truda na radnom mjestu, s vremenom se može negativno odraziti na naše fizičko i mentalno zdravlje, te se iz radnog okruženja preliti u naš privatan život. Osjećaj beznađa i nemoći, nedostatak energije, loš san, negativistički, gotovo ciničan pogled na svijet i pad produktivnosti, samo su neki od simptoma ovog sindroma.

Ironično, za mnoge burnout zapravo počinje uspjehom. Dobivamo promocije. Brojke na našim bankovnim računima rastu. Dobivamo veliki broj pratitelja na društvenim mrežama. No, uspjeh, ako ne pronađemo mehanizme kako se nositi sa stresom (koji s njime dolazi ruku po ruku), tjera nas da činimo sve više i više. Ambicije rastu. U nastojanju da stalno rastemo, radimo više. Izgaramo.

'Vjerujte mi kad kažem da znam što je burnout jer sam ga nekoliko puta dosad iskusio. U moru privatnih, poslovnih i društvenih obaveza prvo se obično odričemo najvažnijeg, što je briga o sebi, vlastitom duševnom miru i zdravlju. Shvatio sam da je vrijeme koje posvećujemo sebi zapravo najdragocjenije, pa koristim svaku priliku koja mi se u danu pruži da se fokusiram na sebe', rekao je princ Harry u veljači ove godine, napomenuvši kako se tada okrenuo stvarima koje ga čine radosnim, meditaciji, šetnji sa psom... Kako biste prevenirali sagorijevanje, nužno je promijeniti navike i ponašanje koje do njega dovode.

Postavite čvrste granice

Provjera e-pošte, primanje poslovnih telefonskih poziva nakon radnog vremena i na slobodne dane, prave su ubojice odmora jer nam je tako posao uvijek na umu. Dopustite si živjeti u trenutku, da nekad ne radite baš ništa i postanite svjesni ljepote tog osjećaja.

Dajte prednost brizi o sebi

Neki ljudi energiju dobivaju družeći se i povezujući se s drugima, dok se drugi 'pune' šetnjom prirodom, čitanjem, slikanjem, kuhanjem i bavljenjem sportom ili uživanjem u beauty rutini svake večeri. Pronađite ono što vas čini sretnima i od toga ne odustajte.

Radite pauze

Improvizirani predah preko radnog dana pomoći će vam da se radnim zadacima vratite svježiji, bistrijeg uma, bez stresa... Prošetajte i osjetite povjetarac na licu, pojedite jabuku, napravite kratke vježbe za leđa. Da biste umirili um, možete isprobati mindfulness tehniku 5-4-3-2-1. Zastanite na nekoliko minuta i oko sebe primijetite 5 predmeta koje trenutno možete vidjeti, 4 stvari koje možete čuti, 3 stvari koje možete osjetiti, 2 stvari koje možete namirisati i 1 stvar koju možete okusiti.

Potražite stručnu podršku ako je potrebno

Iako je svakodnevno, dugoročno upravljanje stresom ključni dio borbe protiv burnouta, pomoć psihoterapeuta svakako je dobrodošla. Stručnjak će vam pomoći da razvijete plan samopomoći kako biste spriječili sagorijevanje, ili, ako se već duboko uvuklo u vaš život, pomoći promijeniti način ponašanja koji je do njega doveo.