Kada ste napeti, pod stresom ili nervozni, probajte se nakon napornog dana opustiti uz šalicu zdravog i prirodnog napitka. Riječ je o čaju od matičnjaka!

Istraživanja pokazuju da matičnjak može smanjiti stres i anksioznost. Biljka sadrži gama-aminomaslačne kiseline (GABA) koje blagotvorno utječe na kognitivne funkcije. Također, kad se GABA veže za protein u mozgu poznat kao GABA receptor, on stvara umirujući učinak. Ovo može pomoći kod osjećaja tjeskobe. Čaj od matičnjaka može pomoći i da smanjite loše raspoloženje, poboljšate dobru energiju, a čak pozitivno utječe i na seksualnu želju.

Osim što brzo pomaže kod nervoze, matičnjak ima i antimikrobna svojstva i smanjuje rizik od infekcije. Prepun je antioksidanasa koji su neophodni za detoksikaciju i zaštitu tijela od štete koju mogu izazvati slobodni radikali. Međutim, u svrhu detoksikacije preporučuje se upotreba svježih listova matičnjaka jer se kuhanjem smanjuje razina antioksidanasa. 

Važno je napomenuti da s matičnjakom ne treba pretjerivati jer može izazvati kontra efekt i pojačati anksioznost kada se uzima u velikim količinama. Matičnjak se koristi i u aromaterapiji, a kao dodatak prehrani konzumira se i tinktura od ove biljke.

Kako napraviti čaj od matičnjaka:

Jušnu žlicu matičnjaka prelijte s 200 ml proključale vode i ostavite da odstoji 10 minuta. Procijedite čaj i uživajte u napitku. Matičnjak ima blag i pugodan ukus, a za dodatni užitak možete ga zasladiti s malo organskog meda.