Svi ste vjerojatno čuli za naviku ispijanja čaše vode s limunom, a mnogi su je i uveli u svoju jutarnju rutinu. Čini se da je ovdje riječ o maloj, a ipak značajnoj promjeni koja donosi odlične rezultate – o čemu je za Cleveland Clinic govorila i specijalistica interne medicine Roxanne B. Sukol. 

U nastavku saznajte 7 razloga zašto biste trebali piti vodu s limunom svako jutro.

Pomaže u probavljanju hrane

Kiselina je ključni sastojak u razgradnji hrane. Zato se i nalazi u našem želucu. Pa tako i kiselina u limunu može biti posebno korisna u nadopunjavanju razine želučane kiseline, koja ima tendenciju opadanja kako starimo.

Pomaže vam da ostanete hidratizirani

Većina nas ne pije dovoljno vode. Svakodnevna navika pijenja vode s limunom jednostavan je način da ispravite tu lošu naviku. Koliko ste hidratizirani najbolje ćete pratiti preko stanja vašeg urina – kad je gotovo bistar to znači da pijete dovoljnu količinu vode.

Pomaže kod mršavljenja

Mi smo stvorenja navike. Razmislite o tome da pijete vodu s limunom umjesto previše zaslađenog smoothieja ili čaja. Ne samo jednom, već možda 20 puta mjesečno - i to pomnožite s 10 godina. Vaša linija će vam biti zahvalna.

Sprječava oksidaciju

Kao i svi proizvodi, limun sadrži fitonutrijente koji štite vaše tijelo od bolesti. Ovi fitonutrijenti imaju snažna antioksidativna svojstva, koja sprječavaju oštećenje stanica oksidacijom.

Pruža zdravu dozu vitamina C

Iscijedite sok od pola limuna u vodu i prehrani ćete dodati samo 6 kalorija. Osim toga, dobit ćete više od šestine dnevnog vitamina C, koji je potreban da nas zaštiti od oštećenja stanica i popravi ozljede.

Povećava količinu kalija u vašem organizmu

Vaše tijelo ne može funkcionirati bez kalija. Neophodan je za živčano-mišićnu komunikaciju, transport hranjivih tvari te regulaciju krvnog tlaka. Zato je važno dovoljno konzumirati voće i povrće - važne izvore kalija.

Pomaže u sprječavanju bubrežnih kamenaca

Voda s limunom pomaže u sprječavanju bolnih kamenaca kod onih kojima nedostaje citrat u mokraći (oblik limunske kiseline). Što je još važnije, povećana količina tekućine pomaže spriječiti dehidraciju - čest uzrok bubrežnih kamenaca.