1. Krastavac

Ono što krastavce čini toliko hidratantnima nije hrskavo tijelo samog krastavca, nego sjemenke.

Oko sjemenki se nalazi “strukturirana“ ili “gel“ voda koja nastaje kada se molekule vode spoje. Neki stručnjaci smatraju je četvrtom fazom vode jer obuhvaća čvrsto i tekuće stanje. "Takav se oblik nalazi u prirodi, ali i u unutar naših stanica“, kaže dr. Dana Cohen, liječnica za integrativnu medicinu i koautorica Quencha, na mindbodygreen podcastu. Dakle, stavljanjem nekoliko kriški krastavca u čašu vode možete udvostručiti hidraciju. 

2. Chia sjemenke

Chia sjemenke također sadrže geliranu vodu (kada chia sjemenkama dodate vodu, one nabubre). Chia sjemenke također su pune vlakana - u vodi mogu apsorbirati od 10 do 12 puta veću težinu od svoje težine. "Vlakna su ono što djeluje kao spužva", napominje Cohen. "Chia sjemenke mogu održati hidraciju organizma puno bolje nego samo obična voda."

3. Morska sol

Ako za uklanjanje potencijalnih onečišćenja koristite filtar za vodu, možda ćete je morati remineralizirati. Jedan od važnijih minerala u vodi je natrij koji se gubi znojenjem.

Ako je u vodi premalo natrija, stavite malo soli kako biste ga nadoknadili. Stručnjakinja za funkcionalnu prehranu i certificirana sportski nutricionistica dr. Jaclyn Sklaver kaže: ”Natrij omogućuje crijevima apsorpciju više vode nego sama voda“.

4. Limun

Limun može pomoći nadomjestiti izgubljene minerale, poput kalija, kalcija, željeza i magnezija. Posebnu pogodnost dobit ćete ako napravite slano-kiseli napitak: "Ne u svaku čašu vode, ali u nekoliko njih dodajte prstohvat soli s malo limuna da biste zamijenili neke druge minerale", kaže Cohen.

5. Jabuka

Kad je riječ o voću koje je prepuno vode, pomislili biste na lubenicu ili krastavac, ali sočna, svježa jabuka podcijenjeni je hidratant. Jabuke sadrže do 86 posto vode. Stoga Cohen kaže: "Jabuka i boca vode hidratantniji su od dvije boce vode." 

Jabuke također sadrže značajne količine kalija, koji može pomoći u zamjeni nekih elektrolita.