Bulgur pšenica (koja se također piše "bulghur") je cjelovita žitarica s drevnim korijenima u bliskoistočnim, mediteranskim i zapadnoazijskim kuhinjama gdje je jedna od ključnih sastojaka za pripremu različitih tradicionalnih jela tih krajeva. Sadrži mnoge vitamine i minerale, kao i dobru količinu proteina i vlakana. U nastavku saznajte sve o njezinim zdravstvenim prednostima te kako ju i vi možete pripremiti kod kuće.

Dobar je za zdravlje srca

Poznato je da konzumiranje hrane bogate vlaknima, poput cjelovitih žitarica, voća i povrća, potiče zdravlje srca. Mnoge studije pokazuju da konzumiranje cjelovitih žitarica kao i prehrana bogata vlaknima značajno pomaže smanjiti rizik od srčanih bolesti. Pa tako i bulgur pšenica može pomoći u očuvanju zdravlja srca kao i prevenciji srčanih bolesti.

Pomaže u kontroli šećera u krvi

U usporedbi s rafiniranim žitaricama, cjelovite žitarice su nerijetko povezano sa smanjenim šećerom u krvi, kao i nižom razinom inzulina. Osim toga, Bulgur pšenica je bogata i vlaknima i fitonutrijentima, što također može pomoći u poboljšanju kontrole šećera u krvi.

Potiče probavu i zdravlje crijeva

Redoviti unos cjelovitih žitarica, kao što je bulgur, može potaknuti rast zdravih crijevnih bakterija. Osim toga, adekvatan unos hrane bogate vlaknima poput bulgura također može biti učinkovit za liječenje i prevenciju različitih probavnih problema, npr. zatvora.

Može potaknuti gubitak težine

Bez obzira na to što na težinu utječu različiti čimbenici, brojne studije povezuju visok unos vlakana s gubitkom težine i smanjenom sklonošću debljanju. Iako se još uvijek nije utvrdilo zašto i kako se to događa, čini se da za većinu ljudi jedenje vlakana dovodi do povećane sitosti, a time i do smanjenog unosa kalorija, piše Heathline.

Iako je još uvijek potrebno da se istraži ta povezanost između unosa vlakana i gubitka težine, jedenje bulgura uz drugu hranu bogatu vlaknima kao dio uravnotežene prehrane svakako može pomoći u održavanju umjerene težinu te optimalnog zdravlja.

Kako pripremiti bulgur kod kuće

Bulgur pšenica je vrlo jednostavna za pripremu – slično je pripremi riže.
Kako bismo vam olakšali uvođenje bulgura u svakodnevno prehranu, prenosimo vam ukusan recept Marthe Stewart za bulgur s pečenom crvenom paprikom, slanutkom i špinatom.

Sastojci

1 šalica bulgura
2 crvene paprike
1/2 šalice plus 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 limenka (oko 400g) slanutka, isprana i osušena
2 šalice mladog špinata

Priprema

Zakipite 2 šalice vode i dodajte bulgur. Maknite s vatre i kuhajte dok ne omekša, oko 30 minuta. Pažljivo ocijedite, pritiskujući bulgur kako biste uklonili što više tekućine; premjestite ga u veliku zdjelu.

Dok se bulgur namače, pecite paprike na laganoj vatri, često okrećući hvataljkama, dok ne pocrne sa svih strana, 8-16 minuta. Stavite ih u zdjelu i dobro ih pokrijte plastičnom folijom. Pustite da se ohlade. Ogulite pougljenu kožu i odbacite sjemenke te stabljike. Nasjeckajte papriku na komade. Procijedite sve sokove s daske za rezanje i zdjele kroz sitno sito i pripremite sa strane.

U malom loncu zagrijte 1/2 šalice ulja na srednje jakoj vatri. Pržite slanutak dok ne porumeni i postane lagano hrskav, oko 3 minute. Ocijedite ga na papirnatim ručnicima i odmah začinite krupnom soli.

Dodajte slanutak, papriku i rezervirane sokove, špinat i 2 žlice ulja u zdjelu s bulgurom i promiješajte. Začinite solju i mljevenim paprom.