Ako često smišljate načine da u prehranu ubacite svježe začinsko bilje, isprobajte pesto od matičnjaka. Matičnjak je biljka koju krase ljekovita svojstva, idealna je za smanjenje stresa i tjeskobe, čaj od ove biljke pomaže kod nesanice, poboljšava apetit, ublažava probavne smetnje...
Za čaj od listova matičnjaka također se tvrdi da smiruje menstrualne grčeve i pomaže kod PMS-a. Odličan je i kao ledeni čaj s medom. Ako volite njegov miris i aromu, ubacite listove matičnjaka i u salatu. Mogućnosti su beskrajne.
Ovdje vam preporučujemo da od matičnjaka napravite pesto - uz tjesteninu bit će savršen obrok. Za vegansku verziju u receptu jednostavno preskočite sir. I ova će vas verzija oduševiti okusom.
Pesto od matičnjaka sa svježim bosiljkom, indijskim oraščićima, limunom i parmezanom
(vrijeme pripreme: 10 minuta)
Sastojci:
2 šalice listova matičnjaka
2 šalice listova bosiljka
4 češnja češnjaka, mljevena
1/2 šalice indijskih oraščića (bademi, lješnjaci, orasi i pinjoli također mogu poslužiti) (50 g)
1/4 do 1/2 šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja (60-125 ml)
svježe iscijeđeni sok od 1 limuna (oko 4 žlice)
1/2 šalice parmezana (50 g)
sol, po želji
Priprema:
Sve sastojke za pesto stavite u blender i miješajte dok smjesa ne postane glatka. Možete se poslužiti i ručnim mikserom ili mužarom. Prebacite pesto u staklenku i prelijte maslinovim uljem da potpuno prekrije površinu (ovo sprječava da bosiljak oksidira i posmeđi). U hladnjaku ga možete čuvati do tjedan dana.