'Osobno nikad nisam voljela juhu, iako je moja baka, kada se sada prisjetim, pravila najbolju na svijetu. Danas, s druge strane, apsolutno cijenim ovu zlatnu tekućinu i radujem joj se koliko zbog okusa, toliko i zbog zdravstvenih prednosti. Evo kako ćete napraviti pravu bogatu domaću juhu od kostiju i malo mesa. Sve što vam ostane od mesa možete upotrijebiti za pripremu sendviča ili nadjeva za neku pitu', savjetuje gastro blogerica  Ana Vlatković. 

Ova domaća juha ima jedan mali talijanski detalj – dodatak kore od parmezana ili nekog drugog tvrdog sira. Kada vam ostane kora od nekog sira, čuvajte je u hladnjaku i izvadite kada pripremate neku juhu ili umak. Ako želite potpun talijanski doživljaj, ovu juhu možete jesti i s tortelinima skuhanim u njoj.

Recept za miso juhu s gljivama i tjesteninom
Ana Vlatković Ana Vlatković

Sastojci za 4 – 6 osoba:

1 pileća leđa
1 batak / zabatak
1 juneća kost (s koštanom srži) ili juneći vrat s kostima
4 mrkve
3 peršina
lišće peršina
2 lovorova lista
1 crveni luk
10 – 15 zrna bijelog papra
morska sol
kora parmezana ili nekog sličnog sira (opcionalno, ali fenomenalno)
svježi peršin (za ukras i posluživanje)

Priprema:
Prepolovite luk i položite prerezanu stranu okrenutu prema dolje na dno lonca od 5 litara. Ostavite nekoliko minuta na jakoj vatri da potpuno pocrni. Ovo će juhi dati boju i dubinu okusa.

Ulijte vodu do polovine lonca, istovremeno kuhačom stružite karamelizirani luk s dna lonca. Ubacite oguljenu mrkvu, korijen i lišće peršina i sve meso i kosti. Dopunite lonac vodom gotovo do vrha, ubacite lovorov list, papar i koru sira. Kuhajte otklopljeno i prvih sat vremena skidajte pjenu s površine. To su nečistoće iz mesa i povrća koje uklanjamo da bi juha bila što bistrija.

Nakon toga poklopite i kuhajte još barem dva sata na slaboj vatri. Na kraju procijedite, dobro posolite morskom solju (barem tri dobra prstohvata soli ili više, po ukusu) i dodajte nasjeckani peršin. Dodatno ukuhajte rezance u juhi, po želji, ili tortelline ako želite talijansku verziju.