Bijeli grah kao zamjena

Vjerovali ili ne, bijeli grah čini iznenađujuće odličnu zamjenu za teško vrhnje. Kad se propasira i doda u juhu, bijeli grah, poput vrste cannellini, ima gotovo istu kremastu konzistenciju ali sadrži više proteina i vlakana, a manje kalorija i manje masti, piše portal livestrong.

Kako koristiti grah kao zamjenu za vrhnje?

Grah može zamijeniti vrhnje u bilo kojoj kremastoj juhi (na primjer, krema juha od brokule, krem juha od krumpira ili juha od gljiva), kaže Laura Burak, dijetetičarka i autorica knjige Slim Down With Smoothies. 

Sve što vam treba je 1 šalica graha cannellini (ili bilo koji bijeli grah) i 1 šalica temeljca s malo natrija. Ako radite veći lonac juhe, upotrijebite omjer 1: 1.

Prvo na maslinovom ulju propirjajte povrće, a zatim dodajte grah, temeljac i sve začine. "Kad zagrijavate grah s temeljcem najlakše ćete dobiti kremastu teksturu pomoću štapnog miksera", kaže Burak. 

Savjet

Razmislite o ulaganju u jednostavni ručni štapni mikser. Mali su, jeftini i savršeni za miksanje juha izravno u loncu (i stvaranje kremaste teksture), kaže Burak. 

Da biste kremastu teksturu stvorili po svom ukusu, možda ćete trebati prilagoditi količinu miksanja ili dodati još temeljca ako juha postane pregusta, kaže Burak. 

Niste ljubitelj graha? Bez brige. Bijeli grah poput sorte cannellini pruža neutralnu boju i okus, tako da ga nećete ni osjetiti.

“Jedina razlika od upotrebe vrhnja je u okusu i količini masnoće. Ali to možete jednostavno popraviti: dodajte svježe začinsko bilje i ostale začine kako biste dobili okus koji vam najviše odgovara“, kaže Burak.

Grah nasuprot teške kremaste hrane

Što se tiče prehrambenih prednosti, grah je puno puta nadmašio vrhnje.

1. Grah sadrži više proteina i vlakana

"Grah je izvrstan izvor kvalitetnih ugljikohidrata, što znači da je prirodni izvor vlakana, kao i proteina na biljnoj bazi", kaže Burak.

Samo 1/2 šalice cannellini graha sadrži 9,8 grama proteina i 7 grama vlakana, dok ista količina vrhnja sadrži samo 1,7 grama proteina i nema vlakana.

Hrana bogata proteinima i vlaknima pomaže vam da budete siti, održavate stabilnu razinu šećera u krvi i može vam pomoći u gubitku kilograma (ako je to vaš cilj).

2. Grah ima manje masti i manje kalorija

"Ako vrhnje zamijenite grahom, to će vam pružiti kremastu teksturu i gustoću, a istovremeno smanjiti zasićene masnoće i nepotrebne kalorije u juhama i drugim jelima", kaže Burak.

Zapravo, 1/2 šalice graha cannellini sadrži 124 kalorije i 0,9 grama masti (nula zasićenih masti), dok ista porcija vrhnja ima 204 kalorije i 21,6 grama masti (13,8 grama zasićenih masti).

Zamjena hrane s visokim udjelom zasićenih masnoća zdravijim alternativama (poput graha) može smanjiti razinu kolesterola u krvi i poboljšati lipidne profile, prema Američkom udruženju za srce.

3. Grah ne sadrži mliječne proizvode

Ovo je velika prednost za ljude koji se brinu o prehrani uključujući one koji imaju alergiju na mliječne proizvode ili intoleranciju na laktozu, kaže Burak. Zapravo, oko 65 posto ljudi širom svijeta ima problema s probavljanjem laktoze. 

Zamjenom vrhnja grahom, ljudi koji izbjegavaju mliječne proizvode mogu uživati u kremastim juhama bez problema sa želucem.

Osim svega navedenog, grah je idealan za pretvorbu jela iz mliječnih u vegetarijanske ili veganske.