Ova je juha jedan od najboljih darova koji možete pokloniti svojoj jetri kako biste joj pomogli u njezinoj ključnoj ulozi čišćenja i filtriranja krvi. Namirnice koje sadržavaju sumpor, kao što su luk i češnjak, zadržat će na visini vašu razinu glutationa i snagu antioksidansa. Kupusnjače su sjajne za sve vaše detoksifikacijske putove, a posebno za estrogen.
Uživajte u ovoj juhi za doručak ili pak užinu ili u bilo koje doba dana. Možete napraviti veliku količinu i zamrznuti je u malim kutijama kako bi vam bila pri ruci tijekom detoksifikacijskog programa kad god ogladnite.
Sastojci:
Za 4 ‒ 6 obroka
- 1 jušna žlica ekstradjevičanskog maslinova ili kokosova ulja
- 1 mali luk, nasjeckan
- 1 čajna žličica naribana đumbira
- 2 češnja češnjaka, zgnječena
- 1 stabljika celera, narezana
- 3 šalice narezane brokule, cvijeta i stabljika
- ½ korijena koromača, narezanog
- 1 čajna žličica soli
- 3 šalice vode
- ⅛ čajne žličice mljevena papra
Priprema:
Zagrijte ulje u loncu srednje veličine na srednjoj do jakoj vatri.
Dodajte luk i đumbir pa pirjajte dok luk ne postane staklast. Dodajte češnjak, celer, brokulu, koromač i obilan prstohvat soli i nastavite pirjati još 2 minute. Dodajte vodu, ostatak soli i papar.
Neka zavrije, a potom poklopite lonac, smanjite vatru i neka krčka 20 minuta.
Stavite juhu u mikser i miksajte dok ne bude glatka i kremasta. Dodajte soli prema ukusu.
Izvor: Recept je preuzet iz knjige 'Plan za oporavak imunosti' dr. Susan Blum (Školska knjiga)