Još
Izdanje: Potvrdi
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Četiri namirnice za zdravlje jetre

Medicinski medij Anthony William svijet je iznenadio svojim pogledima na uzroke najčešćih bolesti današnjice. U središtu njegovih istraživanja i njegove zadnje knjige u izdanju Planetopije je jetra - organ koji čuva naše tijelo ...

 jabuke zdrava jetra Izvor: Profimedia

Jutro za zdravu jetru - vodič za zdravlje jetre

Jabuke

Pružaju živu vodu kako bi se podržala sposobnost hidratacije jetre, odnosno, kako bi jetra mogla pohranjivati vodu te je, po potrebi, vraćati natrag u krvotok kad se javi stanje dehidriranosti ili sindrom prljave krvi. Voćne kiseline u jabukama podupiru proces čišćenja jetre raspršujući toksični film koji se gomila na zidovima skladišnog prostora. Jabuke izgladnjuju bakterije, viruse, kvasce, plijesan i druge gljivice u crijevima i jetri. Iznimne su za rastvaranje žučnog kamenca.

Celer

Njegove neotkrivene podskupine natrija koje nazivam klasterima soli štite stanične membrane jetre te inhibiraju rast virusa, bakterija i gljivica. Celer obnavlja proizvodnju žuči u jetri, kao i snagu te složenu strukturu žuči, koja je kod većine ljudi u disbalansu. Ako se klasteri soli vežu na otrove i toksine koji slobodno kolaju u jetri te ako ih ispiru kroz krvotok, oni ostaju vezani za te otrove i toksine sve dok sigurno ne napuste tijelo putem bubrega ili crijeva.

Celer čisti jetru te istodobno smanjuje njezinu vrućinu na prihvatljivu razinu. On je najbolje sredstvo za oporavak žučnog mjehura, koji s vremenom pomaže da se rastvori žučni kamenac te uslijed tog procesa postaje tako malen da više ne uzrokuje tegobe, a može i proći kroz žučovode. Natrij u celeru također širi žučovod kako, u slučaju da do njega dođe veliki žučni kamen, ne bi bio sužen i krut. Uklanja sluz iz crijeva i jetre te jača proizvodnju nepoznate mješavine sedam kiselina klorovodične kiseline u želucu. On raspršuje masne stanice u jetri.

Iako toga nismo svjesni, celer koji jedemo dolazi iz različitih regija te s različitih farmi, čak i kad ga kupujemo u istoj trgovini. To je dobro, jer različite vrste tla na drukčiji način djeluju na sastav mineralnih soli u celeru, tako da na kraju u tijelo unosimo cijeli niz oblika natrija koji nam jača imunosne sustave. Celer je moćna ljekovita biljka koju nikad ne bismo trebali zaboraviti.

Đumbir

Ublažava grčeve u jetri te regulira njezinu vrućinu – on može zagrijati jetru, izbaciti je iz stagnacije ili hladiti jako vruću jetru te je uravnotežiti, ovisno o tome što je potrebno. Iznimno je koristan za tromu jetru i za sindrom prljave krvi. Jača proizvodnju i snagu žuči te istodobno potiče proizvodnju klorovodične kiseline u želucu. Također, jetru hrani desecima fitokemijskih spojeva koje ona može koristiti za mnoge od svojih kemijskih funkcija.

Neke značajke fitokemijskih spojeva u đumbiru uklanjaju amonijak i hranu koja trune te otpad i toksine iz tankog i debelog crijeva, na taj način omogućavajući prodor čistih hranjivih tvari iz crijeva u jetru. Đumbir, također, razmješta masne stanice u jetri, omogućavajući da se masnoće oslobode te putem žuči i probavnoga trakta izađu iz jetre, a ponekad i putem žučnog mjehura.

Peršin

Fitokemikalije sadržane u peršinu razmještaju toksine i katapultiraju ih iz jetre. Intenzivni pigment u peršinu sadrži alkaloide koji posebice djeluju na pomlađivanje jetre; pod utjecajem tih alkaloida tkivo u jetri jača. Peršin ima pročišćavajuće djelovanje u žučnome mjehuru – čisti mulj, ali ne i kamence. Fitokemijski spojevi talože se na dnu žučnog mjehura, na mjestu gdje se nalazi mulj, i ondje imaju ljekovito djelovanje.

 knjiga zdrava jetra

knjiga zdrava jetra
Izvor: Profimedia/Shutterstock

Tagovi

Najnovije