"Pečenka" od leće
20 g fino mljevenih sjemenki lana
100 ml vode
120 g crvene leće
100 g oraha
100 g lješnjaka
2 stabljike celera
1 luk
100 g mrkve
100 g gljiva po izboru
4 žlice ekstradjevičanskoga maslinova ulja
žličica soli
2 žličice začinske mješavine po ukusu (npr. curry, garam ili tandoori masala, mješavina začina za chili, provansalski začini itd.)
svježe mljeven papar
4 žlice nasjeckanih listića svježeg peršina
4 žlice kečapa
150 ml vode
Fino mljeveni lan pomiješajte sa 100 ml vode. Leću stavite u zdjelu i prelijte vodom. Oboje ostavite na sobnoj temperaturi oko 60 minuta, a zatim leću dobro isperite. Za to vrijeme orahe i lješnjake usitnite u multipraktiku. Sa stabljika celera uklonite listiće pa ih narežite na veće komade. Luk oljuštite i narežite na osmine. Mrkvu očistite i krupno narežite. Gljive prebrišite vlažnim ubrusom pa prerežite popola. Sve povrće stavite u multipraktik i usitnite. U velikoj tavi ili loncu zagrijte ulje i na njemu 5 minuta propirjajte povrće. Posolite i pospite začinima te pirjajte još minutu-dvije.
Maknite s vatre te prebacite u veliku zdjelu. Dodajte ocijeđenu namočenu leću te smjesu od lana, a zatim i nasjeckani peršin, kečap i 150 ml vode. Dobro promiješajte. Smjesu stavite u duguljast kalup za kruh koji je obložen papirom za pečenje tako da papir prelazi preko rubova kalupa. Dobro utisnite žlicom pa krajeve papira za pečenje preklopite preko smjese. Stavite u pećnicu zagrijanu na 190 stupnjeva i pecite 70 minuta. Potom izvadite iz pećnice i ostavite da se hladi najmanje 15 minuta prije vađenja iz kalupa i rezanja.
Aromatični kruh bez glutena
140 g rižina brašna (najbolje integralnog)
60 g heljdina brašna
paketić praška za pecivo bez glutena
1-2 žličice mješavine začina: đumbira, cimeta, pimenta, klinčića i muškatnog oraščića (omjer začina prilagodite svom ukusu ili upotrijebite gotovu mješavinu, npr. za medenjake)
90 g nektara od agave ili kokosa, ili javorova sirupa
100 ml biljnog mlijeka
80 ml hladnoprešanoga suncokretova ili repičina ulja
1 žlica soka od limuna ili naranče
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Duguljast kalup za kruh obložite papirom za pečenje. U zdjeli pomiješajte obje vrste brašna s praškom za pecivo i začinima. Dodajte nektar od agave, biljno mlijeko, ulje i limunov ili narančin sok. Kratko promiješajte pa smjesu ulijte u kalup. Pecite 40 do 50 minuta. Ostavite da se malo ohladi pa izvadite iz kalupa i do kraja ohladite na rešetki.