Celerisotto
1 korijen celera srednje veličine
1 glavica luka
2 žlice ekstradjevičanskoga maslinova ulja
oko 100 ml biljnog mlijeka
2-3 žlice biljnog vrhnja
sol i svježe mljeven papar
Celer operite, ogulite i narežite na ploške debele 4-5 mm. Ploške narežite na tanke štapiće pa njih na sitne komadiće. Luk oljuštite i nasitno nasjeckajte. Na laganoj vatri zagrijte ulje pa dodajte nasjeckani luk i celer. Pirjajte 2-3 minute neprestano miješajući i pazeći da ne potamne. Prelijte biljnim mlijekom tako da je povrće prekriveno njime i nastavite kuhati uz često miješanje. Tijekom kuhanja po potrebi dodajte još biljnog mlijeka. Kad celer omekša, posolite i popaprite te umiješajte biljno vrhnje. Prije posluživanja ukrasite listićima celera.
Meki voćni kolač
2 jabuke ili kruške
½ žličice mljevenog cimeta
200 ml biljnog vrhnja
50 ml vode
80 g svijetlog smeđeg šećera
1 vanilin šećer
200 g brašna za kolače
1 paketić praška za pecivo
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Kalup obložite papirom za pečenje. Jabuke ili kruške očistite, ogulite i narežite na četvrtine, pa svaku narežite na ploškice. Pospite cimetom i ostavite sa strane. U zdjeli pomiješajte biljno vrhnje i vodu pa dodajte šećer i vanilin šećer i dobro promiješajte. Postupno umiješajte brašno prosijano s praškom za pecivo. U smjesu dodajte pola komadića voća pa je ulijte u kalup za pečenje i gore rasporedite preostalo voće. Pecite na 180 stupnjeva 25 do 30 minuta. Ostavite da se malo ohladi pa izvadite iz kalupa i ohladite do kraja na rešetki, a potom pospite šećerom u prahu.