Zapečeni komorač
3 komorača
3 poriluka
2 češnja češnjaka
3 žlice ekstradjevičanskoga maslinova ulja
200 ml bademova mlijeka
50 g indijskih oraščića
1 žlica zrnatog senfa
250 ml povrtnog temeljca
sol i svježe mljeven papar
Komorač i poriluk dobro isperite vodom i očistite pa komorač narežite na ploške, a poriluk (samo bijeli dio) na tanke kolutiće. Češnjak oljuštite i nasjeckajte. Indijske oraščiće stavite u zdjelicu i prelijte vrućom vodom pa ostavite oko 5 minuta. Na srednjoj vatri zagrijte maslinovo ulje i na njemu 10-ak minuta propirjajte poriluk, komorač i češnjak. Dok se povrće pirja, u blenderu smiksajte bademovo mlijeko te namočene i isprane indijske oraščiće. Ulijte u manji lonac i dodajte senf, povrtni temeljac, sol i papar. Kuhajte na srednjoj vatri dok se smjesa malo ne zgusne. Propirjan komorač s porilukom prebacite u posudu za pečenje i prelijte mješavinom s indijskim oraščićima. Zapecite na 180 stupnjeva 20-ak minuta.
Integralni čokoladni muffini s lješnjacima
70 g lješnjaka, poprženih i oguljenih
200 g integralnog brašna
prstohvat soli
1 paketić praška za pecivo
130 g sirovog šećera
50 g kakaa
250 ml soka od jabuke ili kruške
125 ml hladnoprešanog ulja (repičino, suncokretovo)
100 ml biljnog mlijeka (bademovo, rižino...)
naribana korica neprskane naranče
80 g nasjeckane tamne čokolade
30 g tamne čokolade za ukrašavanje
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Popržene i oguljene lješnjake sameljite. Integralno brašno pomiješajte sa solju, praškom za pecivo, šećerom i kakaom te mljevenim lješnjacima. U mješavini napravite udubinu i u nju stavite sok od jabuka, ulje, biljno mlijeko i naribanu narančinu koricu. Kratko promiješajte pa umiješajte nasjeckanu čokoladu. Smjesom napunite papirnate košarice za muffine pa pecite 20 do 25 minuta. Pečene muffine izvadite iz pećnice i ostavite na rešetki da se ohlade, a potom ih lagano "iscrtajte" rastopljenom tamnom čokoladom.