Najučinkovitije sredstvo smanjenja stresa

Spasite li jetru, spasit ćete i svoje srce, mozak, imunosni sustav, kožu i probavu, piše Medicinski medij Anthony William u knjizi Zdrava jetra. „Dobro ćete spavati, razine šećera u krvi će vam biti uravnotežene, krvni tlak će se sniziti, smršavjet ćete i izgledati i osjećati se mlađe. Glava će vam biti bistrija, bit ćete spokojniji i sretniji.

Zdrava je jetra najučinkovitije sredstvo smanjenja stresa, vrhunski saveznik u usporavanju procesa starenja, najbolja zaštita u ovom svijetu punom prijetnji. Ona je ključ mentalnog, emocionalnog, tjelesnog i duhovnog zdravlja.

Glavni tjelesni filtar i skladište hranjivih tvari

A tu su i zdravstvena stanja za koja znamo da su ozbiljna i koja doživljavamo kao nezaustavljiv problem: poput dijabetesa, depresije, srčanih palpitacija, gihta, ekcema, psorijaze i problema metilacije, koji se također ne  povezuju s narušenom funkcijom jetre. Da ne spominjemo da je, kao naš glavni tjelesni filtar i skladište hranjivih tvari, jetra važna u procesu iscjeljenja bilo kojeg drugog zdravstvenog problema“, sažima autor.

Ukratko, mogli bismo reći da je jetra naš čudesni mirotvorac jer prerađuje masnoće i štiti gušteraču, pohranjuje glukozu i glikogen te vitamine i minerale, razoružava i blokira štetne tvari, skenira i filtrira krv te nas štiti vlastitim imunosnim sustavom.

Protokol Medicinskog medija za jutarnje čišćenje jetre

Vaša jetra noću odlazi na počinak u isto vrijeme kad i vi. Nekoliko se sati odmara, a onda, oko tri ili četiri sata ujutro (to se vrijeme razlikuje od osobe do osobe), počinje se buditi i vraća se na posao. Vaša jetra voli to razdoblje dok vi još spavate; to je kao da se prva probudi u kući, prije nego što nastane metež.

Jetra vrlo dobro poznaje taj spokoj i zna da u tim trenucima nećete konzumirati tešku hranu, alkohol ili espreso te nećete doživjeti neki emocionalni ili dramatični događaj koji će izazvati pojačano lučenje adrenalina – odnosno, neće biti situacija koje će taj organ prisiliti da prestane činiti ono što je činio kako bi riješio novonastalu situaciju.

Umjesto toga, vaš san tijekom jutarnjih sati vrijeme je kad jetra ima priliku za nadoknadu: da počisti vaš nered, prikupi sve smeće koje ste prethodnog dana unijeli u sebe i iznese ga van. Kad se probudite, imat ćete zaista velike koristi povežete li se s jetrinim uobičajenim funkcijama čišćenja – i upravo je tomu posvećen Protokol za jutarnje čišćenje jetre.

Što je to Protokol za juternje čišćenje jetre i kako se provodi?

Hidratizacija

Kao prvo, vaša se jetra želi hidratizirati čim se probudite. Kad se probudite, vaša je krv onečišćena svim onim toksinima i otpadom koje je ona izbacila tijekom svoje ranojutarnje smjene. Ne isperete li taj otpad pomoću dovoljne doze tekućine, vaša će ga jetra biti prisiljena ponovo apsorbirati, što bi moglo narušiti vaš proces iscjeljenja.

Ujutro na prazan želudac preporučujem vodu s limunom ili limetom, sok celera ili krastavca. Ispiranje krvotoka jedan je od glavnih razloga za tu preporuku. Nikad nemojte podcijeniti snagu ove preporuke. Ta je voda moćnija nego što to itko misli.

Ali, to nije sve: kad se hidratizirate odmah nakon što se probudite, to jetru nadalje potiče da se nastavi detoksicirati (pod uvjetom da znate kako sigurno provoditi proces čišćenja; više u knjizi Zdrava jetra). Kad je vašem tijelu potrebno iscjeljenje, vaša vam jetra želi pružiti priliku da se nastavite detoksicirati i tijekom jutra, a ne da je prisilite u ustroj brzog probavljanja.

Sok za spas jetre

Bez masnoća

U trenutku kad konzumirate masnoće (hranu kao što su orašasto voće ili maslac od orašastog voća, sjemenke, ulje, avokado, kokos, jaja, slanina, mlijeko, sir, maslac, jogurt, proteinski napitci, puretina, piletina, kobasice, šunka i slično), proces detoksikacije jetre je narušen.

Vaša se jetra tada prebacuje na proizvodnju žuči kako bi mogla probaviti masnoće i od tog je trenutka usredotočena na druge dnevne zadatke. Zatvara se prozor za detoksikaciju i u tom trenutku bespovratno nestaje i prilika za čišćenje.

Pomoću ovog protokola taj prozor neprekidno držite otvorenim. Svojoj jetri pružate podršku kako bi ostala uravnotežena i neometano nastavila obavljati svoje dnevne obaveze. Svaki put kad ovo čišćenje uključite u svoj dan, omogućit ćete joj da obnovi svoje stanice kako biste i vi i ona u budućnost bili zdraviji.

Četiri namirnice za zdravlje jetre