Timijan je skromna grmolika trajnica koju krase sitni, ovalni listovi te od svibnja do rujna mali ružičasti cvjetovi ugodnog mirisa. Timijan raste na sunčanim, suhim i toplim mjestima, uz puteljke, na livadama i uz more. Osim divljeg ili poljskog timijana, postoji i vrtni timijan te majčina dušica, a sorte se razlikuju po mirisu i aromi.

Često se koristi u kulinarstvu, a zanimljiv je i kao začin koji ima jednaku vrijednost i kao svježa i kao suha biljka. Duša je mediteranske prehrane, odlično se slaže s češnjakom, rajčicom, maslinovim uljem te je odličan dodatak mesu, marinadama, umacima, ribi i jelima s roštilja. Usitnjeni listovi dodaju se salatama i pizzama, a jelu daje nježan aromatičan ukus s istaknutom kvalitetom neutraliziranja masnoće.

Tako je lako zavoljeti timijan, a jednostavno možete uživati u snazi ovog začina pripremom ukusnih grickalica i krekera koje možete jesti same, ali i uz domaće umake. Grickalica je to idealna za ljetna druženja i uživanje u najboljem od mirisnog timijana.

Krekeri od parmezana i timijana

Sastojci:

100 g maslaca
85 g parmezana
1,5 šalica brašna
malo smjenenki po želji
sol, papar
malo svježeg timijana

Priprema:

Vilicom usitnite omekšani maslac te potom dodajte parmezan, brašno, sol, timijan i papar. Dobro promiješajte sve sastojke, možete upotrijebiti i mikser. Umijesite tijesto u kuglu, umotajte ga u foliju i ostavite u hladnjaku otprilike pola sata. Razvaljajte tijesto i izrežite željene oblike modlicama različitih oblika. Složite ih na pobrašnjenu podlogu te pecite otprilike 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.