Ove začine zasigurno imate u svojoj kuhinji – jeste li znali da su iznimno korisni za zaštitu zdravlja mozga? Da biste ih što više upotrebljavali, predlažemo i jela u koja ih možete dodati.

Origano

Zašto: Zahvaljujući antioksidacijskom djelovanju, smatra se jednim od najjačih zaštitnika moždanih stanica. Sušeni je origano u zaštiti zdravlja mozga 30 puta snažniji nego borovnice, 46 puta jači od jabuka te 56 puta od jagoda.

Začinite: pizzu, umak i juhu od rajčica, čili, pečene krumpire, preljeve za salatu, jela od mahunarki i žitarica, meke sireve

Naš prijedlog: Rolice od patlidžana

Ružmarin

Zašto: Poboljšava koncentraciju te pamćenje. Znanstvenici su ustanovili da umanjuje opadanje kognitivnih sposobnosti kod ljudi koji pate od demencije.

Začinite: pečene mlade krumpire, pečenke i nadjeve za njih, povrtne umake

Naš prijedlog: Foccacia s ružmarinom i rajčicama

Kadulja

Zašto: Znanstvene studije pokazale su da poboljšava pamćenje.

Začinite: pečenke i nadjeve za njih, jela sa sejtanom ili tempehom, od mahunarki ili žitarica, guste juhe, preljeve za salatu, jela od buče

Naš prijedlog: Pesto od kadulje i oraha

Bosiljak

Zašto: Poboljšava dotok krvi prema srcu i mozgu. Budući da sadrži snažne antioksidanse te sprječava upale, štiti od Alzheimerove bolesti.

Začinite: salate (osobito s rajčicom), juhu i umak od rajčica, različite umake, napravite pesto; sušeni dodajte u marinade i preljeve za salatu, omlete i jela od žitarica

Naš prijedlog: Zapečene tikvice s rajčicom

Majčina dušica

Zašto: Istraživanja su pokazala da u mozgu podiže razinu esencijalne masne kiseline DHA.

Začinite: jela s roštilja, preljeve za salatu, jela od mahunarki, žitarica i/ili kukuruza, umak od rajčica

Naš prijedlog: Namaz od graha

Češnjak

Zašto: Pospješuje krvotok prema mozgu te, pokazalo je znanstveno istraživanje, u njemu uništava stanice raka.

Začinite: praktično sva slana jela

Naš prijedlog: Brza tjestenina s češnjakom i mladim lukom

Cimet

Zašto: Otkriveno je da poboljšava pozornost. Regulira razinu šećera u krvi, a time i osjećaj sitosti, zahvaljujući čemu nema napadaja žudnje za određenom (najčešće nezdravom) hranom.

Začinite: napitke, voćne salate i kolače, kekse, pečene slatke krumpire i buču

Naš prijedlog: Čaj od cimeta i meda

Đumbir

Zašto: Osim protiv mučnine, djelotvoran je i protiv migrene. Istraživanja su pokazala da pospješuje moždanu aktivnost te koristi u liječenju Parkinsonove bolesti.  

Začinite: nasitno nariban dodajte u preljeve za salatu ili umake; narezan na tanke ploške ili nasjeckan (što je preporučljivo ako je vlaknast) pirjajte s ostalim sastojcima; đumbir u prahu dodajte u kolače i peciva

Naš prijedlog: Preljev za salatu s đumbirom i sezamom

Kurkuma

Zašto: Sadrži tvari za koje je znanstvenim istraživanjima ustanovljeno da uklanjaju plak u mozgu odgovoran za obolijevanje od Alzheimera.

Začinite: napitke, curry, peciva, jela od riže ili kukuruza, ukiseljeno povrće i pikantne povrtne priloge

Naš prijedlog: "Zlatno" mlijeko