Ove začine zasigurno imate u svojoj kuhinji – jeste li znali da su iznimno korisni za zaštitu zdravlja mozga? Da biste ih što više upotrebljavali, predlažemo i jela u koja ih možete dodati.
Origano
Zašto: Zahvaljujući antioksidacijskom djelovanju, smatra se jednim od najjačih zaštitnika moždanih stanica. Sušeni je origano u zaštiti zdravlja mozga 30 puta snažniji nego borovnice, 46 puta jači od jabuka te 56 puta od jagoda.
Začinite: pizzu, umak i juhu od rajčica, čili, pečene krumpire, preljeve za salatu, jela od mahunarki i žitarica, meke sireve
Naš prijedlog: Rolice od patlidžana
Ružmarin
Zašto: Poboljšava koncentraciju te pamćenje. Znanstvenici su ustanovili da umanjuje opadanje kognitivnih sposobnosti kod ljudi koji pate od demencije.
Začinite: pečene mlade krumpire, pečenke i nadjeve za njih, povrtne umake
Naš prijedlog: Foccacia s ružmarinom i rajčicama
Kadulja
Zašto: Znanstvene studije pokazale su da poboljšava pamćenje.
Začinite: pečenke i nadjeve za njih, jela sa sejtanom ili tempehom, od mahunarki ili žitarica, guste juhe, preljeve za salatu, jela od buče
Naš prijedlog: Pesto od kadulje i oraha
Bosiljak
Zašto: Poboljšava dotok krvi prema srcu i mozgu. Budući da sadrži snažne antioksidanse te sprječava upale, štiti od Alzheimerove bolesti.
Začinite: salate (osobito s rajčicom), juhu i umak od rajčica, različite umake, napravite pesto; sušeni dodajte u marinade i preljeve za salatu, omlete i jela od žitarica
Naš prijedlog: Zapečene tikvice s rajčicom
Majčina dušica
Zašto: Istraživanja su pokazala da u mozgu podiže razinu esencijalne masne kiseline DHA.
Začinite: jela s roštilja, preljeve za salatu, jela od mahunarki, žitarica i/ili kukuruza, umak od rajčica
Naš prijedlog: Namaz od graha
Češnjak
Zašto: Pospješuje krvotok prema mozgu te, pokazalo je znanstveno istraživanje, u njemu uništava stanice raka.
Začinite: praktično sva slana jela
Naš prijedlog: Brza tjestenina s češnjakom i mladim lukom
Cimet
Zašto: Otkriveno je da poboljšava pozornost. Regulira razinu šećera u krvi, a time i osjećaj sitosti, zahvaljujući čemu nema napadaja žudnje za određenom (najčešće nezdravom) hranom.
Začinite: napitke, voćne salate i kolače, kekse, pečene slatke krumpire i buču
Naš prijedlog: Čaj od cimeta i meda
Đumbir
Zašto: Osim protiv mučnine, djelotvoran je i protiv migrene. Istraživanja su pokazala da pospješuje moždanu aktivnost te koristi u liječenju Parkinsonove bolesti.
Začinite: nasitno nariban dodajte u preljeve za salatu ili umake; narezan na tanke ploške ili nasjeckan (što je preporučljivo ako je vlaknast) pirjajte s ostalim sastojcima; đumbir u prahu dodajte u kolače i peciva
Naš prijedlog: Preljev za salatu s đumbirom i sezamom
Kurkuma
Zašto: Sadrži tvari za koje je znanstvenim istraživanjima ustanovljeno da uklanjaju plak u mozgu odgovoran za obolijevanje od Alzheimera.
Začinite: napitke, curry, peciva, jela od riže ili kukuruza, ukiseljeno povrće i pikantne povrtne priloge
Naš prijedlog: "Zlatno" mlijeko