500 g smokava
2 luka
250 ml vinskog octa
250 ml vode
1 žlica naribanog svježeg đumbira (ili žličica đumbira u prahu)
100 g sirovog šećera
100 g grožđica
sol
po želji: po ¼ žličice mljevenog cimeta i svježe naribanoga muškatnog oraščića, svježe mljeven papar
Smokve operite i narežite na četvrtine. Luk oljuštite i narežite na tanke polumjesece. U lonac ulijte ocat i vodu te dodajte đumbir, šećer i prstohvat soli. Stavite na vatru pa kad zakipi, kuhajte oko 2 minute. Dodajte smokve, luk i grožđice. Kad ponovno zakipi, smanjite vatru tako da bude sasvim lagana i kuhajte oko 45 minuta; pritom često promiješajte. Kuhan je kad postane poput džema. Kuhani chutney odmah ulijte u zagrijane staklenke. Dobro ih zatvorite te ostavite 5 minuta okrenute naopačke, a zatim ponovno okrenite i ostavite da se ohladi do kraja.