Otkrijte sve čari smokava

Cimet, anis, koromač, đumbir, vanilija i crni papar začini su koji vole smokve, a od začinskoga bilja - bosiljak, metvica i majčina dušica. No najčešće se smokve sljubljuju sa sirevima i to je uvijek pun pogodak jer gotovo nema sira koji im neće savršeno odgovarati, od onih sasvim mladih i sireva s plemenitom plijesni do zrelih sireva snažna okusa.

Popis ideja za sljubljivanje ovih dviju namirnica beskonačan je i doista je samo mašta granica. Primjerice, svježe smokve možete nadjenuti mješavinom mladog sira i oraha začinjenom paprom i bosiljkom. U zarezane smokve možete ubaciti po komadić nekog od sireva s plemenitom plijesni pa posuti mljevenim ili nasjeckanim bademima i peći 15 minuta na 180 °C.

Zamijesite li tijesto od integralnog brašna, možete ispeći focacciu s gorgonzolom i smokvama ili pak na pizzu s mozzarellom (ili nekim drugim sirom) rasporediti narezane smokve i ljubičasti luk te ih posuti majčinom dušicom, a nakon pečenja, netom prije posluživanja, i rikulom.

Od rikule, feta sira, smokava i maslina spravite salatu, koju možete napraviti i od kratke tjestenine, pesta, smokava i parmezana narezanog na listiće. Ostane li vam staroga kruha, narežite ga na kriške, po njima rasporedite ploške sira i smokava pa zapecite pod grillom u pećnici.

Recepte sa smokvama pronađite ovdje