Podloga:
300 g keksa tipa digestive
80 g rastopljenog maslaca
½ žličice mljevenog cimeta
1 žličica meda

Nadjev od sira:
400 g krem-sira
300 g ricotte ili mladoga sira
40 g punomasnog jogurta
150 g svijetlog sirovog šećera (što je moguće sitnijeg)
naribana korica neprskanog limuna
4 jaja
150 g slatkoga vrhnja
vrhom puna žličica (3 g) glatkog brašna

Nadjev od smokava:
300 g smokava + cca 300 g za ukrašavanje
70 g smeđega šećera
½ limuna, sok

Za podlogu usitnite kekse (u multipraktiku ili ih stavite u vrećicu za zamrzavanje pa smrvite valjkom za tijesto ili bocom). Usitnjene kekse stavite u zdjelu i dodajte im rastopljeni maslac, cimet i med. Dobro promiješajte da biste dobili kompaktnu smjesu. Utisnite je u kalup za tortu, promjera 22 - 24 cm, oblikujući povišen rub. Ostavite u hladnjaku najmanje 30 minuta.

Pećnicu zagrijte na 160 °C. U zdjeli dobro promiješajte krem-sir s ricottom (ili mladim sirom), jogurtom, šećerom i naribanom limunovom koricom. Umiješajte jedno po jedno jaje, a zatim i vrhnje te brašno. Smjesu pažljivo izlijte na pripremljenu podlogu, poravnajte površinu pa pecite 60 minuta na 160 °C; posljednjih 5 minuta vrata pećnice ostavite otvorena. Nadjev od sira tijekom pečenja jako će narasti, ali poslije će splasnuti oblikujući udubinu. Tortu izvadite iz pećnice i ostavite da se hladi 3 - 4 sata na sobnoj temperaturi. Potom je ostavite u hladnjaku 2 - 3 sata (može i dulje) pa je tek onda izvadite iz kalupa.

Dok se torta peče, napravite nadjev od smokava. Narežite 300 g smokava, stavite ih u lonac, pospite šećerom i prelijte limunovim sokom. Na srednje jakoj vatri kuhajte 30 - 35 minuta. Ostavite da se potpuno ohladi pa prelijte ohlađenu tortu koju ste izvadili iz kalupa (prije svega po nadjevu od sira, malo može kapnuti i po rubovima), a zatim po tome rasporedite preostale smokve, narezane na četvrtine. 

Ostale recepte sa smokvama pronađite ovdje