Svi već znamo da se smokve odlično slažu s orašastim plodovima, medom, svježim začinskim biljem, acetom balsamicom, pršutom i sirom, a mi vam u nastavku donosimo pravu ljetnu deliciju. Za ovu laganu salatu trebat će vam samo par sastojaka, a ako niste ljubitelj kozjeg sira zamijenite ga s gorgonzolom. Zvijezda ove salate je smokva, zato ju je najbolje iskoristiti kad je svježa i u sezoni – od lipnja do listopada.

Salata sa smokvama i rikulom

Sastojci za salatu:

½ glavice ljubičastog luka
60 g tostiranih pekan oraha
140 g rikule
8 smokava
svježi listovi bosiljka
100 g kozjeg sira

Sastojci za dresing:

3 žlice maslinovog ulja
2 žlice aceta balsamica
1 žličica meda
½ žličice soli
½ žličice papra

Priprema:

Luk očistite i narežite na polumjesece, rikulu dobro operite, smokvama uklonite peteljku pa ih narežite na četvrtine, a kozji sir namrvite. Stavite rikulu, tostirane pekane, luk, i listove bosiljka u veću zdjelu. Pomiješajte sve sastojke za dresing pa prelijte preko salata. Na vrh stavite smokve, a kozji sir ravnomjerno posipajte po vrhu. Lagano promiješajte i poslužite!