Gorka hrana je odlična za probavu

Prema registriranoj dijetetičarki Theresi Shank, gorka hrana može imati oštar, a ponekad i opor okus. Neka je gorka hrana suptilnog okusa, a mnoga sadrži i elemente slatkoće, kiselosti i slično.

Theresa Shank kaže da je zajedničko svojstvo gorke hrane dobrobit za crijeva i probavu. "Gorka hrana pojačava probavu, potiče apetit i potiče oslobađanje probavnih sokova u gušterači", kaže Shank za wellandgood. Iz tog razloga može biti korisno pijuckati gorki napitak prije jela ili dodavati gorku hranu u svoj obrok ili predjelo. 

10 gorkih namirnica i pića prepunih nutritivnih blagodati

1. Kakao

Iako je obrađena čokolada definitivno više slatka nego gorka, kakao u svom čistom obliku ima izraženiji gorak okus, a ujedno je i bolji za zdravlje. Osim što je dobar za probavu, kakao je pun hranjivih sastojaka, uključujući magnezij, kalij, željezo i cink. Također sadrži puno flavonoida, vrste polifenola koja je izvrsna za mozak. U čistom kakau nema šećera! Još jedna prednost kakaa koju ste možda osjetili povezana je s boljim raspoloženjem. 

2. Kelj

Zeleno povrće ima različite vrste okusa, a Shank kaže da je kelj poznat po gorkom okusu. "Kelj je prepun hranjivih sastojaka poput vitamina A, K, B6, C te kalcija, kalija, bakra i mangana. Također je pun antioksidansa koji pomažu tijelu u borbi protiv toksina iz okoliša i slobodnih radikala. Ako se previše nakupljaju u tijelu, može doći do oštećenja stanica, a to dovodi do upale i drugih bolesti. "Iako je sve povrće bogato hranjivim sastojcima, uključujući izvore vlakana i bogatstvo antioksidansima, ono što kelj čini posebnim je da je dobar za jetru. To je zato što sadrži kategoriju fitokemikalija koje nazivamo glukozinolati - skupinu spojeva koji pomažu u detoksikaciji jetre i podupiru druge tjelesne funkcije.

3. Rikola

Shank kaže da je rikola još jedna vrsta zelenog povrća svrstana u gorku hranu. Njezina je gorčina ono što joj daje papreni okus zbog kojeg je toliko aromatična. Rikola je također dobra za zdravlje kostiju jer je odličan izvor vitamina A, C i K.

4. Listovi maslačka

Od sveg gorkog povrća, listovi maslačka su najgorči. Iako je upravo to razlog zašto mnogi ljudi vole njegov okus, drugima se čini preintenzivnim. Ako ste u drugoj skupini pokušajte listove maslačka pomiješati sa špinatom, zelenom salatom ili keljem, umjesto da ih jedete samostalno. U svakom slučaju, njihova konzumacija pomoći će bržoj probavi (kao i sva gorka hrana), a također je posebno dobra za jetru - baš kao i kelj. Iste blagodati možete dobiti i konzumiranjem maslačka u obliku čaja.

5. Brusnice

Što se tiče gorkog voća, brusnica je jedna od najpopularnijih. Brusnice imaju izvrstan okus u ljetnim salatama, kao marinada za meso s roštilja, te u smoothiejima ili shakeovima. “Ako se odlučite za sok od brusnice neka to bude svježa brusnica, a ne zaslađeni sok od brusnice“, kaže Shank.

6. Agrumi

Naranče, limuni i limeta gorko su voće koje je dobro za zdravlje crijeva i probave. Zdravstvena trenerica i travarica Rachelle Robinett kaže da kore od citrusa mogu posebno biti dobre za probavu. Naravno ti citrusi ne smiju biti tretirani.

7. Jabučni ocat

Postoji razlog zašto je jabučni ocat glavni sastojaka brojnih salata. Shank kaže da ako začinite salatu od gorkog povrća jabučnim octom pojačat ćete gorčinu te hrane. Ako vam jabučni ocat ne odgovara sok od limete ili limuna djeluje jednako dobro.

8. Zeleni čaj

Ako su vam gorke namirnice s ovog popisa i dalje pomalo zastrašujuće, počnite sa zelenim čajem. Nije gorkog okusa kao što su ostali navedeni ovdje, ali Shank kaže da je i dalje dovoljno gorak da je koristan za zdravlje crijeva. Zeleni čaj jedan je od najzdravijih napitaka. Podržava zdravlje mozga, zdravlje srca i poboljšava raspoloženje.

9. Kava

Kavopije, imamo dobre vijesti: vi već konzumirate nešto gorko. Slično zelenom čaju, kava je također povezana s dobrobitima za mozak i srce. I naravno, potiče energiju.

10. Čaj od kamilice

Ako vam se sviđa ideja gorkog pića, ali ne želite pojačanu količinu kofeina, Shank preporučuje čaj od kamilice. Ima određenu gorčinu, ali ne potiče energiju nego opuštanje.

Postoje li slučajevi kada ne bismo trebali jesti gorku hranu?

Iako je svih deset ovdje istaknutih jela i pića prepuno nutricionističkih blagodati, Shank kaže da postoji nekoliko čimbenika na koje treba paziti. "Ljudi s bubrežnim kamencima, bolestima žučnog mjehura, hijatalnom hernijom, gastritisom ili čirom na želucu ne smiju konzumirati gorku hranu", kaže ona. Također kaže da neke gorke namirnice možda nije sigurno jesti tijekom trudnoće, pa ako ste trudni, obratite se svom liječniku.