Jela s minimalno kuhanja

Kad već u lipnju ljeto upeče, paljenje štednjaka i pećnice svodi se na minimum. Iako izbjegavamo boravak u kuhinji, naša prehrana u ovo doba godine može biti vrlo raznolika i nutritivno bogata. Veliki izbor voća i povrća na tržnicama i u trgovinama omogućuje nam da s malo mašte svakodnevno uživamo u različitim jelima i okusima.

Jedno od uobičajenih ljetnih jela u mnogim svjetskim kuhinjama su hladne juhe. Brzo i jednostavno se pripravljaju, a kombinacijom svježih i kuhanih namirnica te različitih začina dobivamo hranjiv i ukusan obrok.

Poigrajte se s povrćem, voćem, grahoricama, žitaricama, sjemenkama, orašastim plodovima i začinima te uz malo sjeckanja, ribanja i blendanja pripremite lagani ručak ili večeru.

Juha od graška

Sastojci (za 2 osobe):

  • 200 g graška
  • pola srednjeg avokada
  • 3 dl povrtnog temeljca ili vode
  • 1 dl zobenog vrhnja
  • 1 češanj češnjaka ili 1/3 žličice češnjaka u prahu
  • komadić poriluka ili 1/2 žličice luka u prahu
  • mala vezice peršina
  • sol, papar

Postupak pripreme:

  1. Grašak kuhati u kipućoj vodi 5-10 min, ocijediti i ostaviti da se ohladi.
  2. Sve sastojke usitniti zajedno štapnim mikserom ili u blenderu. Dodati sol, papar i još vode po potrebi za željenu gustoću.

Juha od cikle

Sastojci (za 2 osobe):

  • 2 svježe ili kuhane cikle (oko 300 g)
  • 1 dl kokosovog mlijeka iz konzerve
  • 3 dl povrtnog temeljca ili vode
  • komadić đumbira
  • 100 g dimljenog tofua
  • sol, papar, kim
  • par žlica ribanog crvenog zelja

Postupak pripreme:

  1. Konzervu kokosovog mlijeka držati na sobnoj temperaturi te dobro protresti prije upotrebe.
  2. Ciklu, đumbir, kokosovo mlijeko i temeljac pasirati štapnim mikserom ili u blenderu. Dodati sol, papar i još vode po potrebi. Dodati ribani dimljeni tofu i crveno zelje te začiniti sjemenkama kima.

Juha od rajčice

Sastojci (za 2 osobe):

  • 4 srednje velike rajčice (150 g) ili 3 dl pasirane rajčice
  • 1 veća mrkva 100 g
  • 2 stabljike celera
  • 4 dl povrtnog temeljca ili vode
  • 2 žlice konopljinih sjemenki
  • kuhani proso ili kvinoja
  • bosiljak
  • sol i papar

Postupak pripreme:

  1. Svježe rajčice potopiti kratko u kipuću vodu, oguliti i očistiti od sjemenki. Mrkvu, rajčicu i povrtni temeljac miksati u blenderu. Ako koristite pasiranu rajčicu dodati manje temeljca.
  2. U juhu umiješati na kockice sjeckanu stapku celera, konopljine sjemenke, po želji par žlica prosa ili kvinoje te začiniti solju,  paprom i svježim bosiljkom.