Jela s minimalno kuhanja
Kad već u lipnju ljeto upeče, paljenje štednjaka i pećnice svodi se na minimum. Iako izbjegavamo boravak u kuhinji, naša prehrana u ovo doba godine može biti vrlo raznolika i nutritivno bogata. Veliki izbor voća i povrća na tržnicama i u trgovinama omogućuje nam da s malo mašte svakodnevno uživamo u različitim jelima i okusima.
Jedno od uobičajenih ljetnih jela u mnogim svjetskim kuhinjama su hladne juhe. Brzo i jednostavno se pripravljaju, a kombinacijom svježih i kuhanih namirnica te različitih začina dobivamo hranjiv i ukusan obrok.
Poigrajte se s povrćem, voćem, grahoricama, žitaricama, sjemenkama, orašastim plodovima i začinima te uz malo sjeckanja, ribanja i blendanja pripremite lagani ručak ili večeru.
Juha od graška
Sastojci (za 2 osobe):
- 200 g graška
- pola srednjeg avokada
- 3 dl povrtnog temeljca ili vode
- 1 dl zobenog vrhnja
- 1 češanj češnjaka ili 1/3 žličice češnjaka u prahu
- komadić poriluka ili 1/2 žličice luka u prahu
- mala vezice peršina
- sol, papar
Postupak pripreme:
- Grašak kuhati u kipućoj vodi 5-10 min, ocijediti i ostaviti da se ohladi.
- Sve sastojke usitniti zajedno štapnim mikserom ili u blenderu. Dodati sol, papar i još vode po potrebi za željenu gustoću.
Juha od cikle
Sastojci (za 2 osobe):
- 2 svježe ili kuhane cikle (oko 300 g)
- 1 dl kokosovog mlijeka iz konzerve
- 3 dl povrtnog temeljca ili vode
- komadić đumbira
- 100 g dimljenog tofua
- sol, papar, kim
- par žlica ribanog crvenog zelja
Postupak pripreme:
- Konzervu kokosovog mlijeka držati na sobnoj temperaturi te dobro protresti prije upotrebe.
- Ciklu, đumbir, kokosovo mlijeko i temeljac pasirati štapnim mikserom ili u blenderu. Dodati sol, papar i još vode po potrebi. Dodati ribani dimljeni tofu i crveno zelje te začiniti sjemenkama kima.
Juha od rajčice
Sastojci (za 2 osobe):
- 4 srednje velike rajčice (150 g) ili 3 dl pasirane rajčice
- 1 veća mrkva 100 g
- 2 stabljike celera
- 4 dl povrtnog temeljca ili vode
- 2 žlice konopljinih sjemenki
- kuhani proso ili kvinoja
- bosiljak
- sol i papar
Postupak pripreme:
- Svježe rajčice potopiti kratko u kipuću vodu, oguliti i očistiti od sjemenki. Mrkvu, rajčicu i povrtni temeljac miksati u blenderu. Ako koristite pasiranu rajčicu dodati manje temeljca.
- U juhu umiješati na kockice sjeckanu stapku celera, konopljine sjemenke, po želji par žlica prosa ili kvinoje te začiniti solju, paprom i svježim bosiljkom.