Sastojci za tortu (u manjem kalupu 22 – 24 cm):
- 20 svježih većih datulja
- 10-ak mrkvi srednje veličine
- 250 g zobenih pahuljica
- 100 g oraha
- 120 ml ekstradjevičanskog maslinova ulja
- 150 ml rižinog mlijeka
- 1 ravna žličica sode bikarbone
- naribana korica 1 limuna
- 10 zrna kardamoma
- 1 žlica meda
- 1 ravna žličica sušene korice limuna
Za preljev:
- 200 ml punomasnog kokosova mlijeka ili kreme
- med ili neko drugo tekuće sladilo
- naribana korica 1 limuna
Postupak pripreme:
Za ovu tortu prvo isperite dvadesetak datulja, očistite ih pa prelijte vodom i stavite da sve ključa dok se ne pretvori u kašu.
U lim za pečenje poredajte 5 – 6 očišćenih mrkvi srednje veličine, prelijte medom, sušenom koricom limuna i malo maslinova (ili kokosova) ulja. Pecite u pećnici na 180 ˚C, da se zapeku dok ne omekšaju.
Posebno očistite i naribajte još 3 – 4 sirove mrkve.
U blenderu sameljite 250 g zobenih pahuljica, a potom i 100 g oraha. Posebno ih sameljite, a onda pomiješajte i u to dodajte sodu bikarbonu, naribanu koricu limuna i istucani kardamom u zrnu, po ukusu (ja sam stavila ravnu žličicu). To bi bilo sve od pripreme, idemo miješati!
Za mokre sastojke: u procesoru ili štapnim mikserom pretvorite u pire mrkve i datulje; dodajte oko 100 ml maslinova ulja i oko 150 ml rižinog mlijeka. Sve dobro sjedinite. Miješajući, postupno dodajte suhe sastojke, zobene pahuljice i orahe – trebate dobiti mekanu, žitku smjesu. Ako bude potrebno, dodajte još malo rižinog mlijeka. Na kraju, umiješajte sirovu mrkvu i sve izlijte u posudu za pečenje pa pecite na 180 ˚C, uz funkciju „fen“, oko 30 minuta ili dok čačkalica ne pokaže da je torta gotova.
Preljev za tortu je miks punomasnog kokosova mlijeka, žlice meda i korice limuna. Torta će biti odlična i bez toga ili ako je, na primjer, prelijete sirupom od limuna i meda. Igrajte se i uživajte u ovoj tortici. Dobar tek!