Sastojci za tortu (u manjem kalupu 22 – 24 cm):

  • 20 svježih većih datulja
  • 10-ak mrkvi srednje veličine
  • 250 g zobenih pahuljica
  • 100 g oraha
  • 120 ml ekstradjevičanskog maslinova ulja
  • 150 ml rižinog mlijeka
  • 1 ravna žličica sode bikarbone
  •  naribana korica 1 limuna
  • 10 zrna kardamoma
  • 1 žlica meda
  • 1 ravna žličica sušene korice limuna

Za preljev:

  •  200 ml punomasnog kokosova mlijeka ili kreme
  •  med ili neko drugo tekuće sladilo
  •  naribana korica 1 limuna

Postupak pripreme:

Za ovu tortu prvo isperite dvadesetak datulja, očistite ih pa prelijte vodom i stavite da sve ključa dok se ne pretvori u kašu.

U lim za pečenje poredajte 5 – 6 očišćenih mrkvi srednje veličine, prelijte medom, sušenom koricom limuna i malo maslinova (ili kokosova) ulja. Pecite u pećnici na 180 ˚C, da se zapeku dok ne omekšaju.

Posebno očistite i naribajte još 3 – 4 sirove mrkve.

U blenderu sameljite 250 g zobenih pahuljica, a potom i 100 g oraha. Posebno ih sameljite, a onda pomiješajte i u to dodajte sodu bikarbonu, naribanu koricu limuna i istucani kardamom u zrnu, po ukusu (ja sam stavila ravnu žličicu). To bi bilo sve od pripreme, idemo miješati!

Za mokre sastojke: u procesoru ili štapnim mikserom pretvorite u pire mrkve i datulje; dodajte oko 100 ml maslinova ulja i oko 150 ml rižinog mlijeka. Sve dobro sjedinite. Miješajući, postupno dodajte suhe sastojke, zobene pahuljice i orahe – trebate dobiti mekanu, žitku smjesu. Ako bude potrebno, dodajte još malo rižinog mlijeka. Na kraju, umiješajte sirovu mrkvu i sve izlijte u posudu za pečenje pa pecite na 180 ˚C, uz funkciju „fen“, oko 30 minuta ili dok čačkalica ne pokaže da je torta gotova.

Preljev za tortu je miks punomasnog kokosova mlijeka, žlice meda i korice limuna. Torta će biti odlična i bez toga ili ako je, na primjer, prelijete sirupom od limuna i meda. Igrajte se i uživajte u ovoj tortici. Dobar tek!