Ljeto je u punom jeku, što znači da jedemo tikvice na sto načina. To je jedna od omiljenih sezonskih namirnica od kojih možete praviti razna jela, poput musake, punjenih tikvica i salata. Ako ste isprobali razne recepte s tikvicama, donosimo vam jedan neobičan, ali jako ukusan - okruglice od tikvica bez mesa.
Sve je biljnog podrijetla pa u jelu mogu uživati i vegani i vegetarijanci. Osnova okruglica je slanutak, zbog čega mnogi ovaj recept povezuju s falafelom. Lako se pripremaju i sadrže zdrave sastojke.
Sastojci
1 tikvica
250 g slanutka
1 žuti luk
2 režnja češnjaka
1 vezica svježeg peršina
Sol
Kumin
Sušeni korijander
Limun
3 žlice brašna od slanutka ili nekog drugog brašna
Ulje
Za umak
2 žlice jogurta (može i veganski)
1 žlica tahini paste
Sol, mljevena paprika, češnjak u prahu
Limunov sok
Priprema
Tikvicu oljuštite i izribajte. Ostavite je da pusti vodu pa je procijedite. Očistite žuti luk i češnjak. U blender stavite slanutak, žuti luk i peršin pa miksajte dok ne dobijete jedinstvenu smjesu.
Pomiješajte smjesu s tikvicama i dodajte brašno, začine i malo svježe cijeđenog limunovog soka. Sve dobro izmiješajte da se sjedini pa rukama pravite okruglice.
Zagrijte ulje na tavi i pržite okruglice na blagoj vatri, s jedne i druge strane, dok ne dobiju zlatnu boju i hrskavost (oko 5 minuta).
Napravite umak tako što ćete žlicu jogurta pomiješati s žlicom tahinija i malo limunovog soka. Umak začinite s malo soli, češnjaka u prahu i mljevenom paprikom. Promiješajte i umočite okruglice u ovaj umak - ukus je nevjerojatan!