'Brzi falafel može biti super zdjelica za ponijeti na posao, a ljeti na plažu', pojašnjava autorica food bloga Sitnica koji obiluje domaćim, veganskim jelima i slasticama s daškom azijskog i indijskog štiha. Antea Piplica, Splićanka sa zagrebačkom adresom, vegetarijanki stil prehrane prihvatila je prije pet, šest godina jer od djetinjstva ima problema s alergijama i intolerancijom na pojedinu hranu.
BRZI FALAFEL (bowl)
Sastojci:
1 limenka slanutka (400 g)
4 žlice sjeckanog svježeg peršina
3 češnja češnjaka
1 žličica soli
1/2 žličice zelenog curryja
1/2 žličice kumina
malo papra
malo dimljene paprike
2 žlice brašna od slanutka
1 žlica sezama
Priprema:
Ubacite u procesor sve sastojke osim brašna i kratko miksajte do sitnije grudaste teksture. Osobno volim ostaviti malo grublju smjesu, ali možete ga i skroz samljeti. Kada dobije željenu teksturu smjese, dodajte brašno i dobro sve pomiješajte te oblikujte kuglice. Pržite ih u dobro zagrijanom ulju do zlatne boje. Falafel poslužite s omiljenim zelenim lisnatim povrćem, naribanom mrkvom ili ciklom, tostiranom tortiljom, nekim picklesom poput daikona ili čičoke i umakom po želji.