Stigla je sezona kivija, egzotičnog voća koji potječe iz Kine. Njegov originalni naziv jest „kineski ogrozd“, no Novozelađani, koji su zaslužni za distribuciju ovog voća po svijetu dali su mu ime „kiwi“ – jer ih je podsjećao na istoimenu smeđu pticu. S Novog Zelanda je ovo voće stiglo i do naših krajeva gdje se uzgaja već zadnjih četrdesetak godina. Kivi je poznat kao jedna od najzdravijih namirnica. Prepun je antioksidansa, vlakana, kalija, vitamina A, C i E zbog čega ima pozitivan utjecaj na zdravlje – više o tome pročitajte u nastavku!

Štiti oči

Kivi sadrži lutein i zeaksantin, tvari koje se prirodno nalaze u ljudskom oku. Lutein pomaže kod filtriranja štetnog plavog svjetla, što pomaže u sprječavanju bolesti oka uzrokovanih starenjem.

Smanjuje rizik od nastajanja raka

Antioksidansi iz kivija pomažu u uklanjanju slobodnih radikala iz tijela. Slobodni radikali su nestabilne molekule koje tijelo proizvodi tijekom metabolizma i drugih procesa. Ako se nakupi previše slobodnih radikala, oni mogu uzrokovati oksidativni stres, što može uzrokovati oštećenje stanica – a sve to može dovesti do problema kao što su bolesti srca ili rak. Ukratko, kivi smanjuje rizik od nastajanja raka.

Dobar je za zdravlje srca

Prema jednom istraživanju pokazalo se da jedan pojeden kivi ujutro može djelovati poput aspirina koji sprječava nastanak krvnih ugrušaka. Kivi sprječava nakupljanje plaka na stijenkama arterija zbog čega je od iznimne važnosti za očuvanje zdravlja srca i krvnih žila.

Štiti dišni sustav

Zahvaljujući vitaminu C kivi pomaže u sprječavanju bolesti dišnog sustava, a pogotovo je učinkovit kod djece. Istraživanja su pokazala da 5 do 7 kivija tjedno može smanjiti kašalj, kratkoću daha i nadraženost nosa.

Dobar je za probavni sustav

Kivi se najčešće jede sirov, zbog čega možemo u potpunosti iskoristiti njegovu nutritivnu vrijednost. Zahvaljujući svojem bogatstvu vitamina C, vlakana i antioksidansa kivi pomaže u radu crijeva te sprječava zatvor. Znanstvena istraživanja pokazala su kako vlakna tog voća također utječu na razmnožavanje poželjnih probiotičkih bakterija koje jačaju imunitet i sprječavaju razmnožavanje patogenih bakterija.

Doprinosi zdravoj i lijepoj koži

Vitamin C, kojim kivi obiluje, doprinosi proizvodnji kolagena, ključne komponente u stanicama i organima cijelog tijela, uključujući kožu.