Još
Izdanje: Potvrdi
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prevenirajte bolesti očiju s ovih 5 supernamirnica

Bez obzira imate li besprijekoran vid ili se oslanjate na kontakne leće, trebali biste imati na umu zdravlje svojih očiju. Uvrstite li ovih pet hranjivih sastojaka u svoju prehranu, vaše će vam oči biti zahvalne!

 žena, oči Izvor: Alexandru Zrobau/Unsplash

Antioksidansi iz hrane spriječavaju bolesti oka

Rano davanje prednosti zdravlju očiju može odgoditi stanja povezana sa starijom dobi poput katarakte, glaukoma i makularne degeneracije.

"Naš je vid tako dragocjen", kaže očna doktorica Rudraniju Banik. "Imamo dva oka, ali to su vrlo nježni organi. Moramo ih zaštititi za života."

Što postavlja pitanje: Što danas možete učiniti da biste prioritet postavili zdravlju očiju? Pa, prema Banik, sve je u tome da u prehranu unesete pravu hranu. "Većina očnih bolesti događa se zbog oksidativnog stresa", objašnjava ona. "A jedan od načina na koji možete spriječiti oksidativni stres jest unošenje antioksidansa u prehranu."

Banik nabraja svoje omiljene supernamirnice bogate antioksidansima, tako da možete jesti za zdravlje svojih očiju:

1. Kelj

"Da moram odabrati jednu hranu za zdravlje očiju, rekla bih da je to kelj", kaže Banik. Sada vjerojatno mislite: “Čekajte, što? Nema mrkve?“, ali Banik primjećuje da je kelj najcjenjenija superhrana za zdravlje očiju (mrkva također ima svoj trenutak, kao što ćete kasnije vidjeti).

Ono što kelj čini zdravim za oči su makularni karotenoidi - naime, lutein i zeaksantin. Te hranjive tvari djeluju kao antioksidanti i pomažu u zaštiti od različitih valnih duljina svjetlosti (poput UV svjetla i plavog svjetla). "Oni upijaju štetne zrake i neutraliziraju ih, pa su poput unutarnjih plavih blokatora", kaže Banik. Doduše, lutein i zeaksantin možete pronaći u brojnom različitom lisnatom zelenom povrću - špinat, raštika i blitva također su neke od izvrsnih namirnica za zdravlje očiju - ali i sama je Banik privržena svemogućem kelju.

2. Mrkva

Najzanimljivija superhrana za zdravlje očiju, mrkva je puna beta-karotena, koji je preteča vitamina A. "Apsolutno je presudno za zdravlje očiju, jer pomaže u sprečavanju noćnog sljepila", kaže Banik, stanje u kojem se vaše oči loše prilagođavaju slabo osvijetljenim ili tamnijim područjima. Prema Američkoj oftalmološkoj akademiji, nedostatak vitamina A zaustavlja mrežnicu u stvaranju određenih pigmenata koji vam pomažu da vidite puni spektar svjetlosti.

To se obično događa u nerazvijenim zemljama, posebno kod djece s prehrambenim nedostacima - poput vitamina A. "Srećom, reverzibilno je", kaže Banik. "Ako se otkrije dovoljno rano i unosite vitamin A, neke od tih promjena možete poništiti." I tu mrkva dobiva svoju zasluženu reputaciju.

3. Astaksantin

Što se tiče moćnih antioksidansa, ne možemo zaboraviti na "kralja karotenoida", astaksantin. Ova hranjiva tvar, koja se nalazi u algama, pet je puta snažnija od beta-karotena (sjetite se: to je ono što mrkvu čini toliko vrijednom pažnje) i 6000 puta snažnija od vitamina C. "Alge koje žive u najtežim uvjetima u osnovi su stvorile astaksantin da bi se zaštitile od oštre sunčeve svjetlosti, suše i drugih teških okolnosti ", objašnjava dalje Banik.

Kada ga konzumirate, to vam može pomoći u zaštiti očiju: "Zapravo su provedene studije u kojima je utvrđeno da astaksantin pomaže u pogledu protoka krvi u oku, štiteći ga od oksidacijskog stresa i oštećenja", dodaje ona. Drugo istraživanje pokazalo je da dodatak astaksantina može pomoći očima da se oporave od produženog vremena upotrebe i održavaju zdravu vizualnu funkciju.

Što se tiče hrane bogate astaksantinom, riba koja jede alge (poput lososa) ima najveću koncentraciju ovog super-antioksidansa.

4. Vitamini B skupine

"Trebate, u osnovi sve B vitamine", kaže Banik. "B1, B2, B3, B6, folati i B12. Svi su vam potrebni." Jedna studija na životinjama pokazala je da je dodatak prehrani niacina (to je B3) mogao spriječiti pojavu glaukoma; utvrđeno je da tiamin ili B1 smanjuje rizik od katarakte; drugo kontrolirano ispitivanje sugeriralo je da je dodavanje vitamina B6, B9 i B12 dovelo do 34 posto smanjenog rizika od razvoja makularne degeneracije povezane s dobi; a mnogim je osobama s kataraktom također utvrđeno da imaju nedostatak riboflavina ili vitamina B2. Popis se nastavlja i nastavlja.

Nepotrebno je reći da su vitamini B skupine važni za zdravlje očiju. Usprkos tome, opskrbite se mesom, peradi, ribom i jajima iz održivog izvora (izvrsno za B12). Za biljne opcije odlučite se za prehrambeni kvasac, repu i leću (koja sadrži niacin).

5. Omega-3

Povratak na omega-3 masne kiseline, smatrajte još jednim razlogom da se opskrbite lososom. Zapravo, stanične membrane vaše mrežnice sadrže DHA, koja je posebna vrsta omega-3 masnih kiselina. Da ne spominjem, ove masne kiseline također prekrivaju vaše oči vlagom: Jedno ispitivanje čak je utvrdilo da dodatak omega-3 može pomoći kod sindroma suhog oka.

Ovo su razlozi za dodavanje masne ribe na tanjur, poput lososa, tune, kamenica i haringe, kao i "različitih vrsta sjemenki, poput chia sjemenki, sjemenki konoplje i slično", napominje Banik.

Izvor: mindbodygreen.com

Najnovije