Kako svoj zeleni čaj učiniti još zdravijim?

Zeleni čaj zaslužan je za dugovječnost mnogih naroda jer sadrži snažni katehin EGCG, koji ima više od nekoliko protuupalnih blagodati. Međutim, postoji način na koji možete još više povećati njegove blagodati, povećavajući katehine i čineći ga još zdravijim dok ga pijuckate.

Jednostavno je - samo iscijedite malo limuna u malo ohlađeni čaj. Na taj način  možete pojačati katehine i učiniti da oni zapravo bolje djeluju u vašem tijelu.

Jedno je istraživanje pokazalo da zeleni čaj s limunom ima više polifenola nego sam zeleni čaj. To ne znači da zeleni čaj nema vlastiti impresivan popis antioksidansa, ali kad usporedite ta dva, zeleni čaj s limunom ima svoje male razlike. Druga teorija, kako je prikazana u Journal of Food Processing and Technology, jest da sadržaj limuna s visokim kiselinama pojačava antioksidanse zelenog čaja, što čini da ih tijelo lakše apsorbira.

Osim toga, limun se već može pohvaliti vlastitim antioksidativnim profilom, sa značajnim količinama vitamina C koji podržava imunološki sustav, tako da ne može naškoditi istiskivanju malo soka u jutarnju šalicu čaja.

Za još bolji učinak, u čaj možete naribati i malo organske korice limuna. Ona sadrži spojeve zvane salvestrol Q40 i limonen, za koje se zna da imaju antioksidativna svojstva, a limunova kora može imati pet do 10 puta više vitamina od samog soka!