Mušmula je jedna od "zaboravljenih" voćaka. Glavni je razlog vjerojatno to što ih je teško plasirati na tržište jer su osjetljive kad su zrele te se vrlo brzo, za dan-dva, počnu kvariti. A moraju biti potpuno zrele da bi se uživalo u njihovu okusu, zbog kojega ih nazivaju i divljim kruškicama.

Plodovi su zreli kad potamne i postanu meki (tekstura im je poput pečenih jabuka), a iznutra su smeđi (nezrele su mušmule tvrde, iznutra svijetle, te su trpke). Mušmule dozrijevaju u listopadu i studenome, nakon prvih mrazova. Najukusnije su kad ih se jede potpuno zrele i meke, netom ubrane sa stabla, no može ih se pobrati i malo ranije, pa držati u sanducima na suhom i zračnom mjestu dok potpuno ne dozore. U plodu su velike sjemenke, ali sve je ostalo, uključujući kožicu, jestivo.

Mušmule su bogate vitaminom A i C te štite od gripe, upale grla i tegoba gornjih dišnih putova, a vitamini B-skupine (osobito su bogate vitaminima B1 i B2) umiruju živčani sustav. Mogu umanjiti reumatske bolove kao i probavne probleme te pospješiti detoksikaciju organizma. Od minerala sadrže željezo, kalcij, magnezij i kalij, koji podupiru imunološki sustav.

Podrijetlom iz jugozapadne Azije, a kultivirane otprilike u 2. st. pr. Kr., mušmule rode već prvu godinu nakon sadnje. Zato ako imate gdje, mušmulu posadite sada i već dogodine brat ćete njene malene slatke sočne plodove. Biljka može podnijeti temperature do minus 20 te je jedna od najmanje zahtjevnih voćaka. Osim toga, stabalce mušmule vrlo je dekorativno i ukrasit će vam vrt. Cvate u kasno proljeće, pa izbjegne proljetne mrazove, a njeni lijepi bijeli cvjetovi privlače pčele. Drvce je lijepo i ujesen, kad njegovi listovi poprime zlaćane tonove, a atraktivno je i nakon opadanja listova jer na granama ostanu plodovi. Ovo stablo elegantne zavijene siluete u francuskom folkloru ima čarobna svojstva te se vjeruje kako može zaštititi dom od vještica i čarobnjaka.

recept za kremu od mušmula
Shutterstock 

Krema od mušmula

Sastojci

1 kg mušmula
250 g sirovoga smeđeg šećera
1 mahuna vanilije


Priprema

Proberite mušmule i uklonite one koje su pocrnjele (jer su iznutra trule). Stavite ih u lonac i prelijte litrom vode. Mahunu vanilije vrlo oštrim nožem uzdužno zarežite pa tupom stranom noža ostružite sjemenke. Sve stavite u lonac s mušmulama i vodom. Poklopite i stavite na vatru pa kuhajte 20-ak minuta. Izvadite mahunu vanilije. Prokuhano voće zgnječite gnječilicom za krumpir ili propasirajte te uklonite sjemenke mušmule; dobit ćete oko 700-800 g pulpe s tekućinom od kuhanja. Mješavinu ulijte u lonac, vratite mahunu vanilije (prerežite je po dužini na dva komada) i dodajte šećer te stavite na laganu vatru. Kuhajte 15 minuta često miješajući jer se vrlo lako zalijepi za dno lonca. Vruću mješavinu ulijte u sterilizirane staklenke (ovom količinom napunit ćete dvije manje staklenke; u svaku stavite po komadić mahune vanilije).