Variva, juhe i složenci, sporo kuhano ili pirjano, zapečeno u pećnici... Korjenasto povrće, bundeve, gljive, orašasti plodovi, zagrijavajući začini poput papra, čili papričice, cimeta, muškatnog oraščića... Slatki, topli deserti... Jesenski jelovnici vole plodove sezone, kuhanu hranu, obilje začina i toplih boja namirnica.

Žitarice: proso, riža
Povrće: bundeve, kukuruz, cikla, mrkva, celer, luk, češnjak, poriluk, blitva, kelj, brokula, cvjetača, gljive (vrganj, shiitake)
Voće: jabuka, kruška, naranča, dinja, grožđe, datulja, suha smokva
Orašasti plodovi: badem, lješnjak, orah, suncokret, sezam
Slatko: sirupi od javora, riže, ječma
Začini: kopar, timijan, đumbir, hren, cimet, papar