Bezglutenska pizza s rajčicama

za tijesto

70 g slanutkova brašna

70 g heljdina brašna

70 g rižina brašna

½ žličice soli

½ paketića suhoga kvasca

3 žlice ekstradjevičanskoga maslinova ulja

100 ml tople vode

za nadjev

50 g pasirane rajčice

po prstohvat soli i smeđeg šećera

po ½ žličice sušenog bosiljka i origana te češnjaka u prahu

prstohvat kajenskog papra

100 g cherry rajčica

100 g tofua

1 žlica maslaca od indijskih oraščića ili badema

1 žlica ekstradjevičanskoga maslinova ulja

2 žličice delikatesnoga kvasca

2-3 žlice biljnog mlijeka (sojino, bademovo)

soli po ukusu

sušeni origano i svježe mljeven papar za posipanje

Pomiješajte sve vrste brašna sa solju pa umiješajte i suhi kvasac. Ulijte toplu vodu i ulje i zamijesite. Tijesto stavite u posudu, pokrijte i ostavite da mu se udvostruči volumen. Tada ga razvaljajte i oblikujte u srce. Prebacite na veliki lim obložen papirom za pečenje i ostavite sa strane. Pećnicu uključite na 220 stupnjeva. Pasiranu rajčicu pomiješajte sa solju, šećerom, bosiljkom, origanom, češnjakom i kajenskim paprom pa time premažite tijesto. Cherry rajčice prerežite popola.

U posudu blendera ili sjeckalice namrvite tofu, dodajte maslac od indijskih oraščića, maslinovo ulje, delikatesni kvasac te biljno mlijeko i smiksajte u glatku kremu. Posolite po ukusu pa po tijestu žličicom rasporedite hrpice te kreme. Na kraju rasporedite polovice cherry rajčica. Pospite sušenim origanom i svježe mljevenim paprom pa pecite na 220 stupnjeva oko 15 minuta. Odmah poslužite.     

Kolač s ružičastim grejpom

1 ružičasti grejp

80 g svijetlog smeđeg šećera

120 ml biljnog vrhnja

50 ml hladno prešanoga suncokretova ili repičina ulja plus 2 žličice ulja za kalup

150 g brašna za kolače plus 1 žlica brašna za kalup

½ praška za pecivo

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Kalup u obliku srca dobro premažite uljem pa pospite brašnom; otresite višak. Grejp operite i obrišite, prerežite pa iscijedite sok, ali u njemu ostavite pulpu – ukupno treba biti 100 ml tekućine. Ako grejp nije prskan, naribajte žličicu korice pa je dodajte u sok s pulpom. U zdjeli miksajte biljno vrhnje sa šećerom. Kad se šećer rastopi, postupno dodajte ulje, a zatim i sok od grejpa s pulpom. Prosijte brašno s praškom za pecivo pa ga postupno umiješajte u smjesu. Ulijte u pripremljeni kalup i pecite 35 do 40 minuta. Pečeni kolač malo ohladite u kalupu pa ga pažljivo izvadite iz njega. Ako želite, sad ga možete preliti s nekoliko žlica soka od grejpa ili ruma (ili njihove mješavine) te ukrasiti posve tankim ploškama ružičastoga grejpa ili lagano posuti šećerom u prahu.