Pire od buče s curryjem

700 g butternut buče, očišćene od kore i sjemenki

1 luk

1 žlica ulja neutralna okusa

1 žlica curry praha (slatkog ili ljutog, po izboru)

1 žlice sjemenki gorušice

200 ml povrtnog temeljca ili vode

oko 200 ml kokosova mlijeka iz tetrapaka

sol i svježe mljeven papar

Buču narežite na kocke. Luk oljuštite i nasjeckajte. Zagrijte ulje pa na njemu zagrijte začine tako da zamirišu. Neprestano miješajte i pazite da ne zagore. Dodajte nasjeckani luk i pirjajte nekoliko minuta. Umiješajte narezanu buču, kratko propirjajte, pa ulijte temeljac ili vodu, poklopite i kuhajte dok buča ne omekša, a dio tekućine se ukuha. Maknite s vatre i zgnječite te pritom dodajte onoliko kokosova mlijeka koliko gust pire želite. Posolite i popaprite po ukusu. Pospite poprženim bučinim sjemenkama i poslužite.

Panna cotta od kokosa

za 6 porcija

700 ml kokosova mlijeka

200 ml kokosove kreme

2 žličice agar agara

60 g naribanoga kokosa

60 g šećera ili ksilitola

1 vanilin šećer

Agar agar dobro promiješajte s malo kokosova mlijeka. U manji lonac ulijte kokosovo mlijeko i kremu, šećer, vanilin šećer i razmućeni agar agar. Kuhajte na srednjoj vatri često miješajući dok ne zakipi. Kad zakipi, kuhajte minutu pa smanjite vatru i kuhajte još 4 minute. Maknite s vatre i umiješajte naribani kokos. Ulijte u 6 posudica i ostavite u hladnjaku najmanje 2 sata prije posluživanja.