Pire od buče s curryjem
700 g butternut buče, očišćene od kore i sjemenki
1 luk
1 žlica ulja neutralna okusa
1 žlica curry praha (slatkog ili ljutog, po izboru)
1 žlice sjemenki gorušice
200 ml povrtnog temeljca ili vode
oko 200 ml kokosova mlijeka iz tetrapaka
sol i svježe mljeven papar
Buču narežite na kocke. Luk oljuštite i nasjeckajte. Zagrijte ulje pa na njemu zagrijte začine tako da zamirišu. Neprestano miješajte i pazite da ne zagore. Dodajte nasjeckani luk i pirjajte nekoliko minuta. Umiješajte narezanu buču, kratko propirjajte, pa ulijte temeljac ili vodu, poklopite i kuhajte dok buča ne omekša, a dio tekućine se ukuha. Maknite s vatre i zgnječite te pritom dodajte onoliko kokosova mlijeka koliko gust pire želite. Posolite i popaprite po ukusu. Pospite poprženim bučinim sjemenkama i poslužite.
Panna cotta od kokosa
za 6 porcija
700 ml kokosova mlijeka
200 ml kokosove kreme
2 žličice agar agara
60 g naribanoga kokosa
60 g šećera ili ksilitola
1 vanilin šećer
Agar agar dobro promiješajte s malo kokosova mlijeka. U manji lonac ulijte kokosovo mlijeko i kremu, šećer, vanilin šećer i razmućeni agar agar. Kuhajte na srednjoj vatri često miješajući dok ne zakipi. Kad zakipi, kuhajte minutu pa smanjite vatru i kuhajte još 4 minute. Maknite s vatre i umiješajte naribani kokos. Ulijte u 6 posudica i ostavite u hladnjaku najmanje 2 sata prije posluživanja.