''Pesto od avokada i bosiljka je super za tjesteninu ili rižoto, ali i kao namaz ili dip za druženja“, pojašnjava Antea Piplica, autorica food bloga Sitnica koji obiluje domaćim, veganskim jelima i slasticama s daškom azijskog i indijskog štiha. Splićanka sa zagrebačkom adresom, vegetarijanski stil prehrane prihvatila je prije pet, šest godina jer od djetinjstva ima problema s alergijama i intolerancijom na pojedinu hranu. ''Neke sam namirnice, poput jaja i mlijeka, izbacila iz zdravstvenih razloga, a meso me nikada nije previše oduševljavalo zbog same pomisli da je bilo što od njega nekad šetalo po livadi (u najboljem slučaju)'',  objašnjava. Tako je krenulo njezino koketiranje s biljnom prehranom, kaže blogerica koja je odmalena „kužinavala“ s nonom u rodnome Splitu.

Premda nikad nije pomišljala da će se profesionalno baviti kuhanjem, danas ova dizajnerica tekstila, osim kuhanja kod kuće i dijeljenja recepata na vlastitome blogu, uživa u pravljenju sirovih slastica, veganskih bowlova i bezglutenskih pekarskih proizvoda u jednoj maloj veganskoj i gluten free pekari u Zagrebu. Nada se da će jednog dana imati vegetarijanski bistro s tjednim menijima i dobrim vinima, a do tada možemo sami iskušavati njezine zdrave i jednostavne recepte.

Pesto od avokada i bosiljka

Sastojci:

2 zrela avokada
2 šake svježeg bosiljka
1 šaka svježeg vlasca
1 šalica indijskih oraščića prethodno namakanih u vodi
1/2 šalice pinjola
2 - 3 češnja češnjaka
2 žličice prehrambenog kvasca
1/2 žličice soli
malo šarenog papra
3 - 6 žlica maslinova ulja
2 žlice vode

Priprema:

Osim prethodnog namakanja indijskih oraščića, sve je gotovo u nekoliko minuta. Indijske oraščiće namačite u hladnoj vodi minimalno šest sati uz barem jednu promjenu vode ili pola sata u vrućoj (neuzavreloj) vodi. Avokado prerežite popola te žlicom odvojite meso od kore. Sve sastojke ubacite u blender i miksajte do fine kremaste teksture pesta. Ako želite, možete još dodati malo nekih usitnjenih orašastih plodova radi bogatije teksture.