Bruschetta

Ovo talijansko predjelo tako je jednostavno za napraviti, a možete ga u potpunosti prilagoditi vašim omiljenim okusima. Tradicionalna metoda je tostiranje kruha, zatim premazivanje uljem s češnjakom i dodavanje mješavine sjeckane rajčice, svježeg bosiljka i soli, a možete dodati i malo sira.

Krišku starog kruha stavite na roštilj tavu i prepecite s jedne strane. Preokrenite i premažite s malo maslinovog ulja, na to stavite sir, a zatim prelijte omiljenim umakom i prepecite dok se ne otopi i ne porumeni.

Ideje za nadjev za bruschettu:

  • Kozji sir, rajčice sušene na suncu i karamelizirani chutney od luka.
  • Pesto, mozzarella, avokado, narezana rajčica, sol i papar.
  • Umak za pizzu, mozzarella i svježi bosiljak.
  • Piletina na žaru, rikula, pasta od sušene rajčice i listići parmezana.

Krušne mrvice

Krušne mrvice najlakše je napraviti - jednostavno ostatke starog kruha sameljite i upotrijebite za paniranje.

Ako ih nećete odmah koristiti, možete ih zamrznuti. Spremite ih u vrećice za zamrzavanje za višekratnu upotrebu i držat će mjesecima, samo nemojte zaboraviti na njih. 

Evo što još možete učiniti s krušnim mrvicama:

  • Posip za tjesteninu - pospite malo krušnih mrvica zajedno s ribanim sirom na vrh lazanja, makarona sa sirom ili tjestenine od tune.
  • Nadjev - napravite vlastiti nadjev za nedjeljno pečenje kombinirajući nasjeckani luk, začinsko bilje, jaje, začine i krušne mrvice.
  • Pohana piletina - dodajte dimljenu papriku i čili u prahu u vrećicu s mrvicama i dobro protresite. Piletinu narezanu na trakice prvo uvaljajte u brašno, zatim u jaje i potom u krušne mrvice. Pržite u ulju dok ne porumeni kako biste napravili najukusniju prženu piletinu.

Puding od kruha

Za hladnijih zimskih dana puding od kruha i maslaca apsolutna je klasika. U osnovnom receptu za puding od kruha i maslaca koristi se slatka krema od mlijeka, jaja i šećera prelivena po narezanom kruhu. Možete ga učiniti posebno kremastim tako da umjesto mlijeka upotrijebite vrhnje ili pak kremi dodajte kakao u prahu kako biste mu dali čokoladni okus. Isto tako možete promijeniti vrstu kruha koji koristite, što uključuje brioche ili lepinje. Možete dodati čokoladu, džem, zapravo budite kreativni koliko želite.

A kako ulazimo u ljeto i tražimo puno laganiji desert, ljetni puding odličan je način da iskoristite bilo koji stari kruh. Ako prije niste čuli za ljetni puding, to je u osnovi kupola napravljena od kruha natopljenog voćnim sokom (obično ljetnog bobičastog voća poput kupina, jagoda, crvenog ribiza, malina itd.) i punjena kuhanim i zaslađenim bobičastim voćem. Izvrsno se slaže s kuglom sladoleda od vanilije ili šlaga, a najbolje od svega je da kruh mora biti odstajao da bi puding bio dobar. 

Krutoni

Krutone je samo po sebi jednostavno napraviti - samo narežite ili čak natrgajte kruh na komade, pokapajte s malo maslinovog ulja i zatim pecite u vrućoj pećnici oko 10 - 15 minuta dok ne postane zlatno i hrskavo. Kao i krušne mrvice lako se zamrzavaju, samo ih prethodno, prije nego ih stavite u vrećice, potpuno ohladite i osušite. 

Krutone možete koristiti u Cezar salati, uz kremaste domaće juhe, preliti ih otopljenim sirom i slično.  

Pohani kruh (Francuski tost)

Pohani kruh, kruh s jajem, francuski tost, kako god ga želite nazvati, doručak je prvaka i odličan je način iskorištavanja starog kruha te je vrlo jednostavan za pripremu.

Zagrijte malo ulja u tavi, potopite krišku kruha u razmućeno jaje dok se dobro ne upije i zatim pržite dok ne porumeni. Ako volite slatku varijantu, pospite ga šećerom, prelijte javorovim sirupom ili medom.

S obzirom na to da postoji toliko mnogo različitih načina kako iskoristiti ostatke staroga kruha, bio bi apsolutni zločin samo ga baciti u kantu.

Izvor: artofhealthyliving