Zelena riznica nutrijenata
Matovilac je idealno zelenje za jačanje i pročišćenje organizma. Ukusna zeljasta biljka, što se početkom godine bere kao prva salata, odličan je izvor vitamina C, beta-karotena, željeza i kalija, a sadrži i znatne količine magnezija, fosfora, kalcija, folne kiseline i vitamina B skupine. Takva bogata kombinacija nutrijenata popravlja krvnu sliku i pridonosi zdravlju srčanožilnog sustava, a matovilac je poznat i po umirujućem djelovanju na živčani sustav.
Izvrsno prija kao jednostavna svježa salata, a fino se slaže i s drugim povrćem, primjerice, radičem, rajčicom, krumpirom, lećom, celerom... Može se kombinirati i s jabukama, orašastim plodovima, sjemenkama, sirom, jajima ili oplemeniti začinskim biljem poput peršina i bosiljka.
Matovilac je lako uzgojiti u vrtu jer je otporan i lako se razmnožava. Posebna je delicija samonikli, „divlji“ matovilac široko rasprostranjen po livadama, voćnjacima i vinogradima, no pazite gdje ga berete – izbjegavajte područja koja se tretiraju pesticidima. Što je matovilac mlađi, to je ukusniji, pa se preporučuje berba čim se listovi počnu oblikovati u grmiće (rozete). Ne čupajte ih s korijenom, nego ih samo odrežite nožićem, da bi se mogli razviti novi izdanci.