U posljednje vrijeme sve su popularnije tzv. "lažne" pizze kojima baza nije tijesto, već povrće. Jedan od češćih izbora je patlidžan, a u nastavku vam donosimo jednostavan recept legendarne kuharice Julije Child. Za patlidžan pizzu potrebna su vam samo 3 elementa - patlidžan, sloj sira (mozzarella i parmezan) i umak od rajčice.

Sastojci

- 1 patlidžan (250-300 g)
-1 žlica soli
- 3 žlice maslinovog ulja
- 2,5 žličice mješavine talijanskih začina
- ¼ žličice origana
- 10 listova bosiljka
- 30 g naribanog parmezana
- 50 g mozzarelle
- 3 režnja češnjaka
- 400 g oguljenih i nasjeckanih rajčica

Priprema

Patlidžan narežite na kolutove debele dva centimetra. Položite ih na papirnate ubruse kako bi upili višak tekućine i posolite ih s obje strane. U tavi zagrijte dvije žlice maslinovog ulja pa prodinstajte sitno nasjeckani češnjak. Dodajte rajčice, dvije žličice mješavine talijanskih začina i origano pa kuhajte dok se ne zgusne. Rajčice zdrobite vilicom.

Patlidžan ponovno pobrišite papirnatim ubrusima. Maslacem premažite lim za pečenje i stavite kolutove patlidžana. Prelijte ih s maslinovim uljem i pospite preostalom polovicom žličice mješavine talijanskih začina. Pećnicu zagrijte na 190 stupnjeva i pecite 20 do 25 minuta. Dok čekate da se patlidžani ispeku, nasjeckajte listove bosiljka te pomiješajte parmezan i mozzarellu. Na ispečeni patlidžan stavite umak od rajčice, bosiljak i smjesu sira, a potom pecite još sedam minuta, dok sir ne poprimi zlatnu boju.