Osnova zdrave prehrane je raznovrsnost, a u svakom obroku bi se trebala naći barem jedna porcija povrća. Ako trenutno postite ili iz bilo kojeg razloga ne jedete meso, a volite isprobavati nešto drugačije, po uzoru na azijsku hranu, donosimo recept za tofu s kikiriki umakom i povrćem. Ovo jelo mogu jesti i osobe osjetljive na gluten.

Sastojci:

400 g tofua
⅓ glavice zelenog kupusa
⅓ glavice crvenog kupusa
2 do 3 srednje mrkve
korijander
2 žlice svježe cijeđenog soka od limuna
sol, papar
maslinovo ulje

Za umak:

1-2 zličice sezamovog ulja
4 žlice maslaca od kikirikija
1 žlica meda
1 žlica soka od limuna
2 zličice umaka od soje
sol

Priprema:

Iscijedite višak vode iz tofua. Narežite ga na šire komade i još malo utapkajte ubrusima kako biste upili višak tekućine. Zagrijte 2 žlice ulja za prženje u velikoj tavi. Pržite tofu prvo s jedne, a zatim i s druge strane dok ne dobije lijepu zlatnu boju. U međuvremenu, napravite umak od kikirikija. Pomiješajte maslac od kikirikija s medom, sokom od limuna, umakom od soje, sezamovim uljem i malo vode. Dobro pomiješajte da se sjedini i postane glatka smjesa. Ako je pregusto, dodajte još vode, a ako volite slanije, posolite. Na kraju napravite salatu - narežite kupus i mrkvu, dodajte sjeckani korijander i začinite po ukusu uljem, začinima i sokom od limuna. Salatu stavite na dno tanjura, preko nje komade tofua koje ćete preliti umakom.